مجله اینترنتی پارسی گو: طی روزهای اخیر برگزاری کارگاه آموزش چند همسری و مباحث مربوط به آن جنجال ساز شده است. واکنش ها به ترویج و برگزاری کارگاه مهارت های چند همسری را مطالعه بفرمایید. به طور کلی در اسلام چند همسری تقبیح شده است، مگر در موارد خاص و با رعایت شرایط ضرورت.
آیه قرآنی که به آن استناد می شود نیز به عدالت تأکید کرده و بیان می دارد چون نمی توانید عدالت را رعایت کنید، پس به یک همسر اکتفا کنید. از سوی دیگر با قوانین ازدواج در کشور، و ۱۲ شرط ازدواج دائم، ازدواج با همسر دوم منوط به رضایت همسر اول و اگر مردی بدون رضایت همسر اول خود، ازدواج دوم داشته باشد، نه تنها به لحاظ اخلاقی مرتکب خیانت شده است، بلکه به لحاظ قانونی نیز بر خلاف تعهد و امضاء خود در قباله ازدواج عمل کرده و به لحاظ شرعی نیز مرتکب دروغ و خلاف گویی شده است. در ادامه واکنش هایی که در رابطه با ترویج پدیده مذموم چند همسری انجام گرفته است را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید:
چندهمسری در شرع عمومیت ندارد/ ترویج چند همسری به صلاح خانواده و جامعه نیست
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با انتقاد از ترویج چند همسری گفت: برخی از افرادی که دغدغه ازدواج دارند هر چند وقت یکبار موضوعاتی را مطرح میکنند که از نظر فضای فرهنگی و روانی به ضرر ازدواج است و با ترسیم یک تصویر نادرست که با واقعیت همخوانی ندارد، فضای نادرستی ایجاد میکنند.
معصومه ابتکار در گفتوگو با ایسنا، در واکنش به انتشار برخی تبلیغات در فضای مجازی برای ترویج چند همسری و برگزاری کارگاه آموزشی با همین موضوع و همچنین در برنامهای در صدا و سیما افزود: همزمان با انتشار این موضوعات بسیاری نگرانیهایی را در خصوص تغییر “احساس” افراد نسبت به ازدواج مطرح میکنند. مفهوم ازدواج برای جوانان باید توام با احساس خوشنودی باشد ما هم باید شرایط را از نظر فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، حمایتهای اشتغال، مسکن و… فراهم کنیم تا جوانان ازدواج کنند؛ اگر همه اینها در کنار هم مطرح شود شرایطی فراهم میشود تا زوجهای جوان بتوانند همدیگر را پیدا کرده و زندگی مشترک تشکیل دهند و در عین حال نسبت به زندگی مشترک احساس خوشنودی داشته باشند.
وی افزود: متاسفانه همان کسانی که ادعا و دغدغه شان این است که می گویند ازدواج کاهش یافته است و مشکل شده است، در حال ایجاد فضاهای روانی هستند که نسبت به مساله ازدواج نه تنها حس خوشایندی به وجود نیاید، بلکه حس ناامیدی، بی اعتمادی و شک و تردید گسترش پیدا کند. یکی از اولین مسائلی که آنها مطرح کردند موضوع “طلاق” بود. آنها گفتند که «چه نشستهاید که آمار طلاق وحشتناک شده و بالا رفته است». این حرفها در ظاهر نشان میداد که آنها مساله و دغدغه ازدواج و طلاق را دارند، اما در واقع با ترسیم یک تصویر نادرست که با واقعیت هم خوانی نداشت، فضای نادرستی را ایجاد کردند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ادامه داد: این بار نیز موضوع چند همسری را مطرح کردهاند. بالاخره وقتی فرد احساس میکند که در حال ورود به معادلهای است که ممکن است به خودش و خانوادهاش از نظر روحی آسیب بزند نسبت به این موضوع تردید میکند.
ابتکار با اشاره به اینکه ما باید ازدواج را آسان و دوست داشتنی کنیم، تصریح کرد: حاصل ازدواج باید مهر و صفا باشد نه درگیری و تنش و اضطراب که همسر ممکن است روزی به سراغ ازدواج مجدد برود. مواردی هم که در شرع مقدس به این موضوع پرداخته شده موارد خاصی است که واقعا نیاز است که بر اساس آن موارد خاص این اتفاق بیفتد و اصلا عمومیت ندارد. این نحوه برخورد و عمومیت دادن به موضوع چند همسری اصلا به صلاح خانواده و جامعه نیست.
وی با تاکید بر اینکه مقام معظم رهبری هم در مورد این موضوع به صراحت نظرشان را گفتهاند، ادامه داد: این موضوع از جمله همان مسائلی است که جوانان را نسبت به مساله ازدواج فراری می دهد و می ترساند. مسائلی هم مانند سخت گیریهایی که در ارتباط با موضوع طلاق داریم که افراد احساس میکنند اگر وارد ازدواج شدند دیگر نمیتوانند از آن خارج شوند نیز همینطور است. میخواهم بگویم دوستانی که خیلی دغدغه ازدواج دارند هر چند وقت یکبار موضوعاتی را مطرح میکنند که از نظر فضای فرهنگی و روانی به ضرر ازدواج است. ما باید ازدواجهای راحت و در چارچوب شرع مقدس که به نفع جوانان است را ترویج دهیم تا آنها در چارچوبی با هم زندگی کنند و زندگی آرامی داشته باشند.
نفر سوم در کجای زندگی سالم و عاطفی زوج جای میگیرد؟ ازدواجهای مجدد، زیادهخواهی است
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت که برگزاری کارگاههای ترویج چند همسری ثمری جز سست کردن ارکان و بنیان و خانواده و بدبین کردن جوانان و ایجاد مفسده ندارد. سیده فاطمه ذوالقدر در گفتوگو با ایسنا، در واکنش به انتشار آگهی کارگاههای آموزشی ویژه خانوادههای چندهمسری گفت: در زمان حساسی که همه در تلاش هستیم تا جوانان را به ازدواج و تشکیل زندگی سالم تشویق کنیم و همواره به دنبال طرحها و تسهیلاتی جهت هموار کردن این مسیر هستیم به ناگاه با موضوعات عجیبی که بیشتر سدِ راه و سرعت گیرِ روند سالم این برنامهریزیها هستند مواجه میشویم که مشخص نیست چه کسانی متولی آن هستند که با هیچ چارچوبی در زندگی امروز جای نمیگیرند و تأسف بارتر آنکه به اسم مذهب و دین، ترویج میشود و لذا سبب میشود، جوانان از دین زده شوند و بساط امور پُرعارضهای چون ازدواج سفید و روابط خارج از ازدواجِ جوانان گسترده شود.
وی افزود: به راستی، نفر سوم در کجای زندگی سالم و عاطفی یک زوج جای میگیرد و فرزندان در این زندگی از چه نشاط و آرامش و سلامت روانی برخوردار خواهند بود؟! تجاربی که وجود داشته است حاکی از چه نکته مثبت و سازندهای در این نوع ازدواجها و چندین همسری است؟ ازدواجهای مجدد، امروزه، حاکی از زیادهخواهی است و در انحراف از مسیر اصلی زوجیت اتفاق میافتد و برای توجیه، هیچ پوششی بهتر و مظلومتر از شرع پیدا نمیکنند.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: مقام معظم رهبری نیز که اشراف کامل به مسائل روز و جامعه دارند در این خصوص فرمودهاند که مستحب بودن تعدد زوجات را قبول ندارم. معظمله، حتی از این هم فراتر فرمودند که آقایان حتی نباید به شوخی درباره تعدد زوجات حرف بزنند، چرا که باعث دلسردی خانمها میشود. این علاوه بر مخالفت صریح رهبری با چنین پدیده ناپسندی، حکایت از تاثیر منفی چنین رفتارهایی بر روح و روان جامعه و دختران و زنان جامعه است.
ذوالقدر در پایان گفت: بهتر است این افراد که به اسم دلسوزی برای تجرد دختران، به دنبال قیل و قالهای بیسرانجامند، وقت خود را در جهت تشویق به ازدواج جوانان مجرد و تحکیم بنیان خانواده مصروف دارند که این امور عجیب پیشنهادی و برگزاری کارگاه های خاصِ برای آن، ثمری جز سست کردن ارکان و بنیان خانه و خانواده و بدبین کردن جوانان و ایجاد مفسده، نخواهد داشت.
سعیدی: قبحزدایی از چند همسری مشکوک است
یک عضو فراکسیون زنان مجلس با تاکید بر اینکه «قبح زدایی و ترویج چند همسری کاری مشکوک است» گفت ترویج چند همسری مستقیما کانون خانواده را نشانه گرفته است.
فاطمه سعیدی در گفتوگو با ایسنا، در واکنش به ترویج چند همسری در برنامهای در صدا و سیما و همچنین برگزاری کارگاه آموزشی با همین موضوع گفت: در روزهای گذشته یک جریان خاص که معلوم نیست سرچشمهاش کجاست و چه نیتی دارد، مشغول قبحزدایی از پدیده چند همسری است. باید لایههای زیرین این جریان سازی خطرناک را کشف و مورد بررسی قرار داد.
وی ادامه داد: آقایانی که از دین خدا مایه میگذارند آیا تمام دستورات دین را انجام دادهاند و تنها برای این یک مورد احساس وظیفه کردهاند؟ آیا آن ها حاضرند از خانواده خود شروع کنند؟ آیا این نسخه را برای خودشان میپسندند یا اینکه تنها برای مردم تجویز میکنند؟ ترویج کنندگان چند همسری و برگزارکنندگان کارگاه های آموزشی در این موضوع بدانند قاطبه مراجع و رهبری شفاف و قاطع در این خصوص موضعگیری کردهاند و کار آن ها در ترویج این پدیده مستقیما کانون خانواده را نشانه گرفته است.
نماینده تهران در پایان خاطرنشان کرد: در شرایطی که کشور درگیر مشکلات بسیار بزرگ و چالشهای سخت داخلی و خارجی است عدهای با کمک فضای مجازی و البته دوپینگ مشکوک رسانه ملی سراغ ترویج چند همسری میروند. امیدوارم این کارها با غفلت و نادانی انجام شود که در غیر این صورت باید انگیزههای پنهان آن را رصد کرد.
روایتی از موضع رهبر انقلاب درباره چند همسری
حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی روایت خود از دیدار جمعی از فعالان حوزه خانواده با رهبر انقلاب در مردادماه امسال را بازگو کرد و گفت: در آن دیدار، یکی از حضار در خصوص بحث جمعیت به موضوع تعدد زوجات اشاره کرد که حضرت آقا فرمودند، «من روی این موضوع ملاحظاتی دارم و با توصیه به آن موافق نیستم».
جماران نوشت: حجتالاسلام والمسلمین شهاب مرادی از جمله اشخاص نام آشنایی است که در حوزه جوانان و ازدواج فعالیت های زیادی دارد . او نزدیک به ۱۲ سال است کلاسهای متعددی برای آگاهی جوانان و به ویژه مجردها در ضرورت تشکیل زندگی برگزار می کند و در این حوزه طرفداران زیادی پیدا کرده است.
وی در گفت و گوی پیشرو، روایتی جدید از نظر رهبر انقلاب در خصوص سوالی درباره «تعدد زوجات» را مطرح میکند و معتقد است که ما نباید توصیه به تعدد زوجات را در اولویت قرار دهیم، بلکه باید ازدواج و تشکیل خانواده را برای مجردها ترویج کنیم.
در روزهای اخیر یکی از برنامه های شبکه سوم سیما با دعوت از یک چهره روحانی به تبیین موضوع چندهمسری و ضرورت آن برای اقشاری از جامعه پرداخت، همچنین روز گذشته آگهی کارگاهی آموزشی در ترویج مسئله چند همسری به موضوع داغ شبکههای اجتماعی تبدیل شد.
حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی روایت خود از دیدار جمعی از فعالان حوزه خانواده با رهبر انقلاب در مردادماه امسال را بازگو کرد و گفت: در آن دیدار، یکی از حضار در خصوص بحث جمعیت به موضوع تعدد زوجات اشاره کرد که حضرت آقا فرمودند، «من روی این موضوع ملاحظاتی دارم و با توصیه به آن موافق نیستم». وی افزود: امروز چنین راهکارهایی به نظرم اصلا ضرورت و اولویت ندارند و نباید فعالان حوزه خانواده و ازدواج دچار چنین اشتباه راهبردی شوند؛ بلکه باید همگی ازدواج و تشکیل خانواده را برای همه مجردها ترویج کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی در ادامه گفت: فعالان حوزه خانواده در مردادماه خدمت ایشان رسیدند و بحث های خوبی مطرح شد. چون ایشان فرمودند «ملاحظاتی دارم»، بعد از جلسه و بعد از نماز جماعت در خصوص ملاحظاتشان در باب نکاح از جمله تعدد زوجات از ایشان درخواست کردم تا در فرصتی این ملاحظات را بیان کنند؛ مثلا در جلساتی محدود در قالب درس خارج فقه خصوصی. ایشان با اصل درخواست و تبیین مباحث مخالفت نکردند، اما خب خیلی زمانبر است و مشغلههای ایشان هم انصافا کم نیست. اما ایشان در همان مسیر و درخواستهای متنوع افراد با اشاره به آیه سوم سوره نساء(فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً) به من فرمودند، «إِنْ خِفْتُمْ در آیه خیلی مهم است و باید تأمل کرد» و اشاراتی فقهی به اهمیت موضوع عدالت در خانواده کردند که برخی از دیدگاه ها چندهمسری را مستحب می دانند، اما ایشان مستحب نمی دانند.
در آیه سوم سوره نساء چنین آمده است: «با زنان پاک ازدواج نمائید، دو یا سه یا چهار همسر و اگر میترسید عدالت را (درباره همسران متعدد) رعایت نکنید، تنها یک همسر بگیرید.» وی در ادامه این مصاحبه گفت: در مورد این که ایشان فرمودند، «ملاحظاتی دارم»، باید بگویم ملاحظات رهبری متعدد و مفصل است و ایشان لازم دیدند که در وقتی دیگر آن را تبیین کنند. شاید به دلیل اطلاع و اشرافشان نسبت به موضوع است که شاید گاهی مطرح میشود اما اولویت و ضرورت ندارد. بی تردید اغلب موضوعات و مسائل دارای اولویت امروز جامعه ایران در حوزه خانواده بیشتر از آنکه فقهی باشند، فرهنگی و اجتماعی است و باورهایی بر جامعه غلبه کرده که ازدواج ها را بسیار پرزرق و برق کرده است. هزینههای نابجا و مخارج گزاف و رسوم اشرافی و تجملات بسیار لوکس و لاکچری یک ازدواج نه تنها در میان برخی خانوادههای قشر مرفه پایتختنشین رواج دارد، بلکه در بسیاری از شهرها و روستاها نیز این اتفاق میافتد و خانوادهها برای تامین هزینه های سرسام آور این مراسم کاملا دچار مشقت میشوند. بنابراین برچیده شدن چنین بساطی نیاز به عزم ملی ونیاز به کار فرهنگی دارد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص نظرش در مورد پدیده «چندهمسری» گفت: باید بگویم که مشکل ما در این نوع مسائل نیست. متاسفانه برخی جریانات مشکوک در فضای مجازی موضوعاتی که اولویت ندارند را با یک تبلیغ یا پست توئیتری، تبدیل به مسألهای اصلی میکنند و بعد نیز تمام رسانهها و افکار عمومی روی آنها حساس می شوند و این باعث می شود تا از مسائل اصلی بازبمانیم. اینکه کارگاهی در این زمینه در فضای مجازی تبلیغ شود بسیار مشکوک است.
مرادی ادامه داد: با اینکه ۱۱ سال است در مرکز مشاوره زندگی بهتر، بیش از صدها مراجعه کننده دیدم و در بیش از چهارصد جلسه از کارگاههای مفصل «خانواده نوپا» و «کلاس مجردها» و «آموزش مشاوره اختصاصی روحانیون» و تدریس در دانشگاه، تا امروز اما شاید حتی بیش از ۴-۳ مورد ندیدهام که فردی چندهمسر داشته یا بخواهد ازدواج دوم و سوم کند و در این خصوص مشاوره بخواهد. آیا چنین مسألهای می تواند به عنوان مسأله اصلی و فوری محسوب شود؟
وی گفت: بعضی باورها و رسومی که زندگی ما را می سازند، اسلامی و ایرانی نیستند و باورهایی که خردمندانه نیستند آسیبهای جدی به کل کشور می زند. پایین آمدن آمار ازدواج و نسل آوری و همچنین کم توجهی به اهمیت جمعیت میتواند مخرب باشد. مثلا باور این جمله ساده که «جمعیت، ثروت می آورد» در جامعه ما در بین نخبگان هم نیاز به مباحثه دارد و یا اینکه اهالی سیاست و توده مردم عمده موانع ازدواج و نسلآوری را اقتصادی میدانند؛ درحالی که مسائل ما فرهنگی است اما شاید این موضوعات مهم و اصلاح این باورهای نادرست برای رسانهها و افکار عمومی جذاب نیست. جامعهای که جمعیت دارد تبدیل به قدرت اقتصادی می شود. از این روست که کشورهایی نظیر چین و هند در شاخصهای اقتصادی معتبر جهانی مانند جی دی پی از کشورهایی نظیر آلمان و انگلیس پیشی گرفته اند و این قابل بررسی و تحلیل توسط صاحب نظران است.
این فعال حوزه خانواده گفت: ما در ادراک عمومی و فهم مشترک ملی این موضوع ساده که ازدواج آسان و بههنگام و نسلآوری و جمعیت موضوعاتی مهم و راهبردی برای امروز و فردای ایران هستند، نقص و ضعف داریم. پیامبرخدا (ص) هم فرموده اند، «کسانی که ازدواج نمی کنند و از آن دوری می کنند بدترین مردم امت من هستند». از این مهم تر حدیثی است که پیامبر(ص) در آن می گوید کسی که تمایلی به ازدواج ندارد از من نیست. «فمن رغب عن سنتی فلیس منی».
حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی با اشاره به انتشار برخی پستها در ترویج چندهمسری در شبکه های اجتماعی گفت: بعضی وقتها ممکن است برخی افراد بر مبنای باور خود، برای کاستن از حساسیتها دست به اقداماتی زنند و بگویند چنانکه در برخی نقاط ایران و خرده فرهنگها «چندهمسری» امری عادی است، اما نه کسی از آنها سوالی می پرسد که چرا چنین فرهنگی دارید و آنها نیز به دلیل اینکه فرهنگ خود را تبلیغ و ترویج نمی کنند، حساسیتی به وجود نمیآورند.
این فعال حوزه خانواده ادامه داد: حتی اگر افرادی با هدف کاستن از حساسیتها دست به انتشار بنرهایی در فضای مجازی زده باشند، بدتر موجب تشدید حساسیتها میشوند و شاید هم به دنبال این هستند تا با تشدید حساسیتها به دیده شدن بیشتر خود کمک کنند. بنابراین، ممکن است هدف آنها دیده شدن بیشتر باشد. شاید هم منتشر کردن چنین پوسترهایی به نوعی با هدف تبلیغ مجموعه شان باشد؛ من نمیدانم و نیت خوانی نمی کنم.
وی در پایان افزود: مطمئنم که پخش این پوستر، کاری حکومتی نبوده است. زیرا با اطلاعی که از دیدگاههای رهبر انقلاب دارم، می دانم که ایشان با این موضوع و ترویج آن موافق نیستند و من کمتر در بین اساتید و علما نظیر مقام معظم رهبری دیدهام که نسبت به موضوع زن، کرامت و جایگاه زن این قدر حساس باشند. ایشان بسیار نسبت به این موضوع حساس هستند.
عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران: ترویج چند همسری نتیجهای جز احساس ناامنی زنان و ترس از ازدواج ندارد
عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورایشهر تهران در توییتی باانتقاد از برخی اقدامات در ترویج چندهمسری گفت: ترویج چند همسری نتیجهای جز ایجاد احساس ناامنی برای زنان در خانواده و ترس از ازدواج و تشکیل خانواده ندارد.
به نوشته ایسنا، حجت نظری در توئیتر نوشت: «ترویج چند همسری برداشتی نادرست از قوانین اسلامی و در تضاد با فرهنگ ایرانی ماست که پرداختن به آن، نتیجهای جز ایجاد احساس ناامنی برای زنان در خانواده و ترس از ازدواج و تشکیل خانواده ندارد. همه، بهخصوص زنان به آرامش نیاز دارند و امیدوارم ناآگاهان این مساله را بفهمند.»
بادامچی: ترویج چند همسری باعث سست شدن بنیان خانواده میشود
یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ترویج چند همسری را باعث سست شدن بنیان خانوادهها دانست و تاکید کرد که به جای ترویج چند همسری مشکلات اشتغال جوانان را حل کنید تا آنها بتوانند ازدواج کنند.
محمدرضا بادامچی در گفتوگو با ایسنا در واکنش به ترویج چند همسری در برنامهای در صدا و سیما و همچنین برگزاری کارگاه آموزشی با همین موضوع گفت: چند همسری در فرهنگ و عرف جامعه ما وجود ندارد، اگر کسی دو همسر هم داشته باشد احتمالا به دلیل شرایط اضطراری همچون مریضی و یا بچه دار نشدن رخ داده که این اتفاقات هم به ندرت مشاهده میشود.
وی افزود: برگزاری کارگاه آموزشی با هدف ترویج چند همسری تنها باعث از بین رفتن قبح موضوع در جامعه و ناپایدار کردن سلامت خانواده میشود. حتی امکان دارد که برخی از افراد با این گونه تبلیغات به این موضوع روی آورده که نتیجه آن از هم پاشیدن خانواده خواهد شد.
نماینده تهران خاطرنشان کرد: در حال حاضر شرایط اقتصادی به گونه ای پیش رفته که حتی برخی از متولدین دهه ۶۰ هم نتوانستند به دلیل نبود شرایط بخصوص وضعیت اشتغال ازدواج کنند. به جای برگزاری این کارگاهها و ترویج چند همسری وضعیت اقتصادی را بهبود بخشیده و شرایط ازدواج را برای جوانان تسهیل کنیم تا ما شاهد وجود افراد ۴۰ ساله با تحصیلات عالیه نباشیم که به دلیل نداشتن شغل امکان ازدواج ندارند.
بادامچی با انتقاد از پخش برنامهای در صدا و سیما با موضوع ترویج چند همسری گفت که انتظار میرود رسانه ملی در پخش برنامههای خود نظارت بیشتر داشته و تجدیدنظر کند. این رویه تنها به بنیان خانواده آسیب رسانده و یکی از غیر اصولیترین کارها به شمار میآید.
نامه «زرآبادی» به وزیران کشور و اطلاعات برای ورود به برگزاری کارگاه چندهمسری
یک عضو فراکسیون زنان در نامهای به وزرای کشور و اطلاعات و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس خواستار بررسی دقیق و کارشناسانه برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع مهارتهای ارتباطی خانوادههای چند همسری شد.
به نوشته ایسنا، سیده حمیده زرآبادی نماینده قزوین در نامه ای به علوی وزیر اطلاعات، رحمانی فضلی وزیر کشور و جعفرپور رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس سوالاتی پیرامون دادن مجوز برگزاری این کارگاه را مطرح کرد که متن نامه او به شرح زیر است:
«با سلام و احترام؛
همانگونه که مستحضرید چند روزی است تصویری از برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع « مهارتهای ارتباطی خانوادههای چند همسری» با کوشش موسسه حیات حسنی با هدف «پژوهش، تبیین، و حمایت از سبک زندگی اسلامی از جمله ازدواجهای چند همسری اسلامی، در سطوح محلی و ملی و بینالملل» و دارای مجوز رسمی ( به ادعای ایشان) در سطح شهرهای قم، اصفهان و تهران پخش گردیده است.
این در حالی است که سه معضل اصلی اشتغال، اقتصاد و ازدواج گریبانگیر درصد بالایی از جوانان این سرزمین است که هر سه این مقولهها رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند. نبود بازار کار مناسب، بیکاری، مشاغل کاذب و در پی آن مشکلات اقتصادی، مقولههای خطرناکی همچون نرخ بالای طلاق، عدم رغبت جوانان به ازدواج و ازدواج سفید را در پی داشته است.
حال در این زمان که به دلیل فشارهای اقتصادی ناشی از تحریمهای حداکثری اعمال شده بر مردم، حفظ آرامش در جامعه در دستور کار وزارتخانههای اطلاعاتی و امنیتی قرار گرفته است آیا ترویج فرهنگ چند همسری منتج به افزایش نارضایتی بیش از نیمی از جامعه بالاخص زنان و در نتیجه ایجاد التهاب در کشور نخواهد شد؟ آیا مجوز برگزاری چنین کارگاههایی که نه تنها مشکلی از مشکلات اجتماعی جوانان و جامعه را حل نمیکند بلکه سبب افزون طلبی و زیاده خواهی قشر خاص و بعضا متمول جامعه و در پی آن افزایش شکاف طبقاتی، ایجاد ناامنی و هرج و مرج در کشور خواهد بود یک تصمیم کارشناسانه و مدیریتی است. با عنایت به اهمیت موضوع و جلوگیری از تنشهای احتمالی اجتماعی در سطح جامعه و نیز جهت تحکیم بنیان خانواده، حفظ آرامش زنان اسلامی و ایرانی و جلوگیری از ترویج ساختارهای هنجارشکنانه خواهشمند است به قید فوریت و در اسرع وقت دستور فرمایید موضوع مورد بررسی دقیق و کارشناسانه قرار گرفته و از نتیجه اقدامات به عمل آمده اینجانب را مطلع نمایید.»
به جای تبلیغ چند همسری چرا شرایط ازدواج مجردها را فراهم نمیکنید؟
یک وکیل دادگستری با چندش آور خواندن تبلیغ چند همسری گفت: چرا به جای تبلیغ چند همسری شرایط را برای ازدواج مجردها فراهم نمیکنید؟ نعمت احمدی در گفتوگو با ایسنا و در واکنش به تبلیغات چند همسری که این روزها باب شده است، گفت: اگر شما به استناد قانون حرکت کنید، قانون تعدد زوجات را پذیرفته و تا ۴ همسر را مجاز شمرده است، پس تعدد زوجات خلاف قانون نیست و قانون آن را به عنوان یک اصل کلی پذیرفته است، اما فیالواقع اکنون درد مردم، جامعه و معضلات زنان ما این نیست.
این حقوقدان با بیان اینکه «از نظر عملی امکان پیاده شده همان چهارهمسری که قانون گفته است نیز وجود ندارد» افزود: یک فرد میتواند چهار همسر داشته باشد اما باید میان آنها عدالت را رعایت کند و از نظر اقتصادی نیز ادارهشان کند که البته امکان تحقق آن به لحاظ اقتصادی نیز وجود ندارد.
وی با اشاره به مشکلات حاصل از چند همسری گفت: سوابق نشان میدهد خانوادههایی که دچار این بلا شدهاند و قضیه دو همسری پیش آمده است، استحکام ازدواج اول بهم خورده است و رقابت و دشمنی بین فرزندان حاصل از دو ازدواج به وجود آمده است و پروندههای عدیدهای نیز دراین زمینه وجود دارد.
این وکیل دادگستری در پایان با بیان اینکه «تبلیغات چند همسری کج سلیقهای است» خاطرنشان کرد: در جامعه تنها دو گروه مردان متاهل و زنان مجرد وجود ندارند. مردان مجرد هم هستند. باید شرایط را برای مردان مجرد فراهم کنیم که مردان مجرد بتوانند ازدواج کنند، نه اینکه برای هوس مردان متاهل و پا به سن گذاشته که شرایط اقتصادیشان تغییر کرده امکانات را فراهم کنیم و بگوییم آنها میتوانند زن بگیرند.
احمدی با چندش آور خواند تبلیغ چندهمسری گفت: گفت: امروزه که شهرها گسترش ارتفاع پیدا کردهاند و خانهها به متراژ ۶۰-۷۰ متری رسیدهاند، چطور میتوان از چند همسری صحبت کرد؟ در گذشته یک خانه بزرگی بود و سه چهار نسل خانواده درآن زندگی میکرد اما اکنون امکان تحقق آن نیست که در زندگی شهری و امروزی چنین شرایطی را به وجود آورید.
این وکیل دادگستری افزود: آیا در حال حاضر خواسته زنان مجرد این است که آقا بالاسرداشته باشند یا اینکه میخواهند تشکیل زندگی دهند؟ اصل مطلب هم این است که ببینیم درصد مردان و زنان مجرد چقدر است؟ آیا همه ماجرا فقط این است که ما بیاییم زنان مجرد را از چاله دربیاوریم و در چاه بیندازیم؟
در روزهای اخیرتبلیغات چند همسری در برخی رسانهها انجام شده است و انتشار یک پوستر برگزاری کارگاههای آموزشی «مهارتهای ارتباطی خانوادههای چند همسری» در فضای مجازی، واکنشهای زیادی را به همراه داشت.
تصویر فوق مربوط به کودی براون Kody Brown شهروند آمریکایی است که همزمان با چهار زن ازدواج کرده است. جالب اینکه چند همسری به لحاظ قانونی در کشور آمریکا ممنوع است و این شخص نیز با توجه به منع قانونی، به لحاظ شرعی با هر چهار زن ازدواج کرده است اما به لحاظ قانونی، آخرین همسر او همسر رسمی اش می باشد. انتشار تصاویر این مرد نیز موجی از واکنش های منفی در رابطه با عدم تعهد و تنوع طلبی را در بین کاربران آمریکایی ایجاد کرده است.
منبع: مجله اینترنتی پارسی گو
درج مطالب مجله اینترنتی پارسی گو با ذکر منبع (www.parsigoo.com) بلامانع است.