مجله اینترنتی پارسی گو: برنامه سلام صبح بخیر مورخ ۱۱ آبان ماه ۹۸ به پرونده ذرت مسموم و واردات ۴۹۰ هزار تن ذرت مسموم وارد شده به کشور پرداخت و هشدار داد تا اطلاع ثانوی از فرآورده های ذرت استفاده نشود. مشخص نیست هزینه نگهداری و بازگشت یا معدوم سازی این ذرت ها به چه شکل پرداخت خواهد شد. آنچه مشخص است باید بسیار روشن در این خصوص اطلاع رسانی شود.
بررسی آخرین وضعیت واردات ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس
آخرین وضعیت واردات ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده با حضور وزیر جهاد کشاورزی، رئیس سازمان ملی استاندارد، استاندار خوزستان و مسئولانی از سازمان بازرسی کل کشور، تعزیرات، گمرک و دیوان محاسبات در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس بررسی شد.
به نوشته تسنیم، نشست امروز یکشنبه (۱۰ شهریور) کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی با حضور وزیر جهاد کشاورزی، رئیس سازمان ملی استاندارد، استاندار خوزستان و مسئولانی از سازمان بازرسی کل کشور، تعزیرات، گمرک و دیوان محاسبات با موضوع تعیین تکلیف ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده به قارچ آفلاتوکسین تشکیل شد.
لزوم تعیین تکلیف ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده توسط ۹ شرکت دولتی
امیر خجسته نایب رئیس کمیسیون اصل نود در توضیح گزارش ذرتهای آلوده به سفر گروهی از نمایندگان کمیسیون به استان خوزستان اشاره کرد و گفت: براساس بررسیهای به عمل آمده ۹ شرکت دولتی حدود ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده به قارچ آفلاتوکسین در سال ۱۳۹۵ وارد بند امام خمینی(ره) کردند که از این میزان ۳۵۰ هزار تن ترخیص و ۱۴۰ هزار تن هنوز در انبارهای بندر امام باقی مانده است، تکلیف این ذرتها باید هر چه سریعتر تعیین شود.
صادرات ذرتهای آلوده با شرایط خاص
محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در توضیح این موضوع، گفت: به لحاظ مبنایی اختلاف نظرهایی بین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد وجود دارد اما در عمل و انجام آزمایشها هیچ اختلاف نظری وجود ندارد، در خصوص صادرات ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده نیز باید بر اساس شاخصهای بین المللی حفظ نباتات عمل شود، در صورتی که کشوری برای بازپروری یا محصول ثانویه به این ذرت نیاز داشته باشد میتوانیم، ذرتها را به آنها بدهیم اما طرف مقابل باید در جریان وضعیت آلودگی ذرتها قرار گیرد.
وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: وزارت ما محدودیتی برای متقاضیان واردات یا صادرات قائل نشده است اما با توجه به وضعیت بازار ارز، کسانی که برای سال اول بخواهند به امر واردات بپردازند تنها تا سقف ۵۰۰ هزار دلار مجاز هستند.
اختلاف نظر استاندارد و قرنطینه در میزان آلودگی ذرتها
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان نیز در توضیحاتی، تصریح کرد: متاسفانه مسئولان استاندارد و قرنطینه استان در خصوص میزان آلودگی ذرتها اختلاف نظر دارند به نوعی که در این خصوص مسئولان وزارت جهاد کشاورزی (قرنطینه) آلودگی ذرتها را تایید و مسئولان استاندارد رد کردند. لذا تیم مشترکی تشکیل دادیم تا فرایند را بررسی و نظر واحدی را اعلام کنند. متاسفانه این محموله ۱۴۰ هزار تنی انبارهای ما را در استان اشغال کرده است.
استاندار خوزستان، ادامه داد: آقای رئیس جمهور به این موضوع ورود پیدا کرده و پاسخ صریحی را اعلام کردند؛ وی سه گزینه برگشت به کشور مبدإ ذرت، امحاء یا خروج به شرط عدم ورود به کشورمان را مطرح کردند که برای امحاء این حجم ذرت مسموم ۶۰۰ تا ۷۰۰ روز زمان و ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه لازم است. آقای روحانی تاکید کردند که با مشورت وزارت اطلاعات تصمیم نهایی اتخاذ شود.
گمرک به دنبال فروش ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده تحت نظر وزارت اطلاعات
مسئولان گمرک در ادامه یادآور شدند: ذرتهای آلوده در منطقه ویژه اقتصادی است و هنوز وارد کشور نشده است، طبق مقررات کالا باید ترانزیت یا مرجوع شود، قرنطینه اجازه ترانزیت از خشکی را نمیدهد. خریداری که برای این ذرتهای آلوده پیدا شده گفته که به دنبال ۲ کِشتی با ظرفیت بالاست تا کالای خریداری شده را از منطقه ما خارج کند اما با توجه به تحریمها به دنبال مقصد مناسب است. این اقدامات تحت نظر وزارت اطلاعات در حال انجام است.
مسئولان مذکور و اعضای کمیسیون اصل نود در توضیحات خود به مشکل ذرتهای آلوده به آزمایشهای صورت گرفته، انجام مقررات گمرک به صورت الکترونیکی، اظهارنامه شرکتها وارد کننده ذرتها، تاکید سازمان ملی استاندارد بر گواهی سلامت کالاهای وارداتی، تاثیر رطوبت هوا بر رشد قارچ آفلاتوکسین و عدم محدودیت برای متقاضیان واردات و صادرات اشاره کردند.
تاکید بر ارایه اسناد ۳۵۰ تن ذرت آلوده ترخیص شده به کمیسیون اصل نود
داود محمدی در پایان این نشست تاکید کرد: نتایج آزمایشهای سازمان ملی استاندارد، وزارت جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان از ذرتهای وارداتی توسط ۹ شرکت باید به کمیسیون طی روزهای آتی ارایه شود. همچنین در رابطه با گواهی سلامت ذرتهای ترخیصی و انبار شده باید اسناد و مدارک موجود در اختیار کمیسیون قرار گیرد.
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در ارتباط با وضعیت مابقی ذرتهایی که اذعان شد آلودگی ندارد نیز باید مستندات لازم به کمیسیون ارسال شود، تکلیف ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده ظرف یک ماه آینده باید تعیین و در صورت امحاء یا خروج از کشور یا بازگشت به کشور مبدإ به کمیسیون گزارش داده شود.
واردات ۴۹۰ هزار تن ذرت مسموم توسط ۱۳ شرکت دولتی
نایبرئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: ۱۳ شرکت دولتی با ارز تخصیصیافته توسط بانک مرکزی قریب به ۵۰۰ هزار تن ذرت آلوده به سم آفلاتوکسین را وارد کشور کردهاند.
امیر خجسته نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، گفت: ۱۳ شرکت دولتی با ۳۵ میلیون دلار ارز تخصیصیافته توسط بانک مرکزی در سال ۹۵، ۴۹۱ هزار تن ذرت آلوده به سم آلفاتوکسین را وارد کشور کردند.
وی افزود: این محموله ۴۹۱ هزار تنی در سال ۹۵ از کشور برزیل و از طریق بندر امام خمینی (ره) وارد کشور شده است که طبق مستندات این ذرتها از بدو ورود آلوده به سم آفلاتوکسین بوده است.
نایبرئیس کمیسیون اصل نود مجلس اظهار داشت: از این ۴۹۱ هزار تن ذرت آلوده ۳۵۰ هزار تن به کشور وارد شده و متأسفانه باید بگویم که هر دامی که این ذرتها برایش استفاده شده باشد، شیر و محصولات لبنی آن آلوده به این سم میشود.
خجسته اظهار داشت: آنچه که پیش از این در گزارشهای خبری تحت عنوان واردات ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده در گمرک بندر امام (ره) منتشر شده، مابقی آن ۴۹۱ هزار تن ذرت آلودهای است که در بالا ذکر شد که درباره این ۱۴۱ هزار تن هم تخلفاتی صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: ذرتهای وارد شده نه دارای گواهی تأیید بهداشت برزیل از سازمان بینالمللی SGS است و همانطور که در بالا ذکر شد طبق مستندات این ذرتها آلوده به سم آلفاتوکسین هستند و برای ذرت آلوده هم پولی پرداخت نمیشود پس باید شرکتهای واردکننده بگویند که این پول را در کجا هزینه کردهاند؟
خجسته افزود: موضوع بعدی میزان ارز تخصیص یافته به خرید این ذرتها و چگونگی هزینهکرد آن است که این شرکتها باید مستندات خود را ارائه دهند که با چه قیمتی این ذرتها را از کشور برزیل خریداری کردهاند.
نایت رئیس کمیسیون اصل نود در پایان گفت: این مقدار از ذرتها به عنوان املاک تملیکی به مزایده گذاشته شده حال آنکه این ذرتها هنوز به کشور وارد نشده که بخواهد جزو اموال تملیکی داخل کشور محسوب شود و به مزایده گذاشته شود.
منبع: مجله اینترنتی پارسی گو
درج مطالب مجله اینترنتی پارسی گو با ذکر منبع (www.parsigoo.com) بلامانع است.