موفقیت در مصاحبه دکتری برای بسیاری مانند عبور از پیچ سرنوشت ساز زندگی شان است. بنابراین مطالعۀ راهکارها و تکنیک های موفقیت در مصاحبه دکتری ضروری است. در این مقاله کوشش شده است به طور خلاصه مهمترین نکات و تکنیک های موفقیت در مصاحبه دکتری بررسی شود:
تکنیکهای موفقیت در مصاحبه دکتری
نکات کلیدی که برای موفقیت در مصاحبه دکتری لازم دارید به قرار زیر است. اول باید بدانید که فرصت حضور در جلسه مصاحبهی آزمون دکتریشاید تکرار شدنی نباشد؛ پس باید از این فرصت بهترین استفاده را ببرید. از جمله نکتههایی که باید در جلسهی کنکور رعایت کنید، حضور مناسب در جلسهی مصاحبه است. نوع حرکات، رفتار و گفتار یکفرد به صورت ناخودآگاه بر دیگران تاثیر میگذارد. باید مراقب باشید یک حرکت ناخواسته، زحمات چندسالهی شما را بر باد ندهد.
آراسته باشید
نیازی نیست در جلسهی مصاحبه نیز همانند خواستگاری، کت و شلوار بپوشید؛ اما شلخته نباشید. چندان فرقی بین کت و شلوار و تیپ اسپرت وجود ندارد. اما لازم است ظاهری آراسته و مرتب داشته باشید.
همینکه بدنتان بوی عرق ندهد کافی است. ممکن است بعضی استادان با بوی عطر و اودکلن حساسیت داشته باشند و از همان ابتدا کار خراب شود.
با اعتماد به نفس وارد جلسه شوید
حتما در زمان مناسب به محل مصاحبه بروید تا با فضا آشنا شوید. دیر رسیدن به شما استرس وارد میکند و این به ضرر شماست. هنگام سلام کردن در چشمان طرف مقابل نگاه کنید و در صورت دست دادن محکم و با اعتماد به نفس دست دهید. لبخند صورت شما را دلنشینتر خواهد کرد و نشان دهندهی اعتماد به نفس شما خواهد بود.
عجله نکنید
هیچکس از آدم دست و پاچلفتی خوشش نمیآید و عجله ممکن است شما را اینگونه جلوه دهد. از پرسشها نترسید و قبل از جواب، کمی فکر کنید.
دروغ نگویید
در پاسخ به پرسشهای استادها، غلو نکنید و دروغ نگویید. گفتن دروغ به شما استرس وارد کند. علاوه براین ممکن است در ادامهی پرسش و پاسخها، دست شما رو شود؛ و این قطعا به ضرر شماست.
کوتاه جواب دهید
در پاسخ به سوالها، روشن، کوتاه و جامعترین جواب را انتخاب کنید. جوابهای طولانی ممکن است خسته کننده شوند و این نمرهی منفی به شمار میرود. همچنین گاهی زیاد حرف زدن به همراه استرس موجب پرت و پلا گفتن میشود.
با نگاهتان بازی کنید
هنگام پاسخ دادن به سوال یک استاد، تنها به او خیره نشوید. کمی هم نگاهتان را به سمت دیگر استادها بچرخانید و دوباره به سمت استادی که سوال را پرسیده است برگردید.
مهارتتان را بروز دهید
اگر در کامپیوتر و زبان مهارتی دارید، در فرصتهای مناسب آن را بیان کنید و روی آن مانور دهید.
علاقه و انگیزهی خود به رشتهتان را نشان دهید
سعی کنید علاقهتان به رشتهی مورد نظر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم نشان دهید. همچنین نشان دهید با هدف به این رشته آمدهاید و برای آینده نیز برنامه دارید. به خاطر داشته باشید که داشتن انگیزه، کلید اصلی موفقیت در مصاحبه آزمون دکتری است. کاری کنید که استادها احساس کنند شما رشته و دانشگاه را با علاقه و حساب و کتاب انتخاب کردهاید.
از ندانستن نترسید
ممکن است استادها سوالهایی از شما بپرسند که جواب آن را نمیدانید و یا به خاطر نمیآورید. در چنین شرایطی سعی نکنید آنها را بپیچانید. صادقانه بگویید حضور ذهن ندارید.
شما تاثیر گذارید
شما توانایی تغییر عقیدهی استادها را دارید؛ این نکتهی بسیار مهمی است. باید با زیرکی و صداقت علاقهمندی خود را نشان دهید و در زمانهای مناسب اطلاعات مختصری را از سوابق کاری و تواناییها خود ارائه دهید.
خودتان را خسته نشان ندهید
در زمان مصاحبه به ساعت خود نگاه نکنید؛ این یعنی شما یا خسته شدهاید و یا استرس دارید و میخواهید زودتر مصاحبه تمام شود. همچنین از مالیدن یا خاراندن گردن و یا پس سرتان خودداری کنید؛ این نشانهی بیعلاقگی شماست.
در تمام جلسه رسمی نباشید
نیازی نیست در طول جلسهی مصاحبه رسمی باشید. گاهی بخندید و گاهی دوستانه برخورد کنید. دقت کنید نباید پاهایتان را روی هم انداخته و با بیخیالی پای رویی را بلرزانید. اینکار توجه شخص مقابل را منحرف کرده و در ضمن نشانه میزان ناراحتی و احساس ناامنی شماست.
مصاحبه هم مثل فوتبال ۹۰ دقیقه است
ممکن است در زمان مصاحبه، به یک سوال جواب نامناسب بدهید. هرگز ناامید نشوید و تا دقیقهی ۹۰ بازی کنید. ممکن است رقبایتان همینقدر هم بلد نباشند.
گردآوری و تنظیم: پارسی گو
منبع: دانشجو آنلاین (به نقل از پی اچ دی تست)