مجله اینترنتی پارسی گو: رئیس گروه نجوم و اکتشافات فضایی سازمان فضایی ایران درباره ماه گرفتی چهارشنبه ۲۶ تیرماه که در ایران هم قابل مشاهده است توضیحاتی ارائه کرد.
کوروش رکنی رئیس گروه نجوم و اکتشافات فضایی سازمان فضایی ایران در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در تاریخ ۲۵ و ۲۶ تیرماه ۱۳۹۸ یک ماه گرفتگی جزئی به وقوع میپیوندد؛ این ماه گرفتگی از استرالیا، آفریقا، آمریکای جنوبی، اکثر بخشهای اروپا و آسیا قابل رویت است.
رئیس گروه نجوم و اکتشافات فضایی سازمان فضایی ایران بیان کرد: تمامی مراحل این ماه گرفتگی در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی در تهران قابل رویت است؛ ماه گرفتگی بعدی که از ایران قابل رویت باشد در سال ۱۴۰۲ رخ میدهد.
ماه گرفتگی و زمینی که از میان خورشید و ماه بدر عبور میکند
رکنی گفت: ماه گرفتگی جزئی (Partial lunar eclipse) زمانی اتفاق میافتد که زمین از میان خورشید و ماه بدر عبور میکند، طوریکه این سه جرم دقیقا در یک راستا قرار ندارند، در این وضعیت، تنها بخش کوچکی از سطح ماه در بخش تاریک سایه زمین فرو میرود و بقیه سطح ماه، وارد بخش نیم سایه زمین میشود.
وی ادامه داد: به سبب شیب صفحه مداری ماه، هر شب که ماه بدر در آسمان باشد، ما شاهد گرفت جزئی نخواهیم بود؛ صفحه مداری ماه حول زمین دارای زاویه ۵ درجه نسبت به صفحه مداری زمین حول خورشید (دایره البروج) است، به نقاطی که این دو صفحه یکدیگر را قطع میکنند، گره مداری (Node) گفته میشود.
رکنی افزود: ماه گرفتگی (Lunar eclipse) زمانی اتفاق میافتد که ماه نزدیک یکی از این گرهها واقع شده و در فاز بدر است و خورشید گرفتگی (Solar eclipse) زمانی اتفاق میافتد که ماه در نزدیکی یکی از این گرهها قرار میگیرد و در فاز ماه نو است.
آسمان امشب و عبور زیبای زمین از میان خورشید و ماه
رئیس گروه نجوم و اکتشافات فضایی سازمان فضایی ایران بیان کرد: مراحل ماه گرفتگی جزئی به شرح زیر است؛ آغاز گرفت نیم سایه ای، نیم سایه زمین، سطح ماه را میپوشاند؛ آغاز گرفت جزئی، سایه زمین در حال حرکت بر روی ماه است، ماکزیمم گرفت، سایه زمین، بزرگترین بخش از ماه را میپوشاند؛ پایان گرفت جزئی، سایه زمین، سطح ماه را ترک کرده است و پایان گرفت نیم سایهای، نیم سایه زمین، سطح ماه را ترک کرده است و این پایان ماه گرفتگی خواهد بود.
وی بیان کرد: ماه گرفتی چهارشنبه ۲۶ تیرماه برای تمام ساکنانی که در سمت چب کره زمین واقع شدهاند، قابل رویت است؛ برای رصد این پدیده، نیاز به تجهیزات رصدی خاصی نیست، همه آنچه شما نیاز دارید دانستن تاریخ و ساعت گرفت در محل رصد شماست.
گردآوری و تنظیم: پارسی گو
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان