مجله اینترنتی پارسی گو: این خبر واقعا عجیب است: گوگل مستقیما وارد گوشی های مردم می شود و تلگرام طلایی را حذف می کند. این حرکت گوگل قطعا خدشه به حاکمیت ملی ایران است. صبح نو با ارائه مقاله ای مفصل به بحث تلگرام، تلگرام طلایی، پیام رسان های داخلی و… پرداخته است. شکست فیلترینگ تلگرام در سه گام به دور زدن فیلترینگ تلگرام، بحث انتقال و استقبال مخاطبان از پیام رسان های داخلی، حذف تلگرام طلایی توسط گوگل و… پرداخته است.
«صبحنو» با ارائه جزئیاتی، روند اخلال در اعمال حاکمیت مجازی را بررسی میکند: شکست فیلترینگ تلگرام در سهگام
روز گذشته، آقای محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در حاشیه سفر استانی به استان البرز، درباره تبعات فیلترینگ تلگرام گفت: «با وجود پیشبینیهای ما درباره نتیجه فیلترینگ تلگرام، عدهای علاقه دارند چشمهایشان را روی نتیجهای ببندند که بیان کرده بودیم و بگویند در روش اشتباهاتی صورت گرفته و درست عمل نشده است و اصل موضوع مشکلی ندارد. در بحث اینکه فیلترشدن تلگرام چقدر به بخشهای مختلف کشور، بهویژه حوزه کسبوکار، آسیب زده، ارزیابی دقیقی نشده است. دولت با فیلترشدن تلگرام مخالف بود؛ ولی سیستم قضایی و دستگاههای امنیتی در مقطعی به این نتیجه رسیدند که باید با پیامرسان تلگرام برخورد جدی شود و با وجود اینکه دولت با این شکل برخورد مخالف بود، این اتفاق افتاد. اینکه استفاده از تلگرام ممکن است عوارضی داشته باشد و افسارگسیختگیهایی ایجاد کند، محل اختلاف نیست؛ ولی اینکه آیا پالایش شبکههای اجتماعی با این شیوه نتیجه مؤثری دارد، محل اختلاف است. امروز یکی از ابزارهای مسیریابی که پایگاهش در رژیم اشغالگر قدس است، به قطب مسیریابی کشور تبدیل میشود؛ ولی بدون اینکه برخورد سلبی با آن شود، شرکتهای داخلی وارد رقابت با این مسیریاب میشوند و حاصل فعالیت آنها این است که این مسیریاب کمکم دارد از عرصه مصرف مردم خارج میشود و گرایش مردم به استفاده از نمونه داخلی آن متمرکز شده است». حال بعد از سخنان وزیر ارتباطات این گزارش را بخوانید و ببینید چگونه مجموعهای از عوامل با یکدیگر تصمیمی حاکمیتی را بهشکست کشاندند.
چند هفتهای از ماجرای دستدرازی گوگل به گوشیهای تلفنهمراه ایرانیان و حذف دو پیامرسان تلگرام طلایی و هاتگرام میگذرد. بعد از جنجال اولیه، آنچه مدنظر قرار گرفت، اظهارنظر قدیمی آقای سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات بود. وی گفته بود تلگرام طلایی قانونی و متعلق به جمهوری اسلامی است؛ اما بعد از این جنجالها، علوی گفته پیشین خود را تکذیب کرده است. این در حالی است که در تمام ماههای منتهی به این اتفاق، سکوت پیشه کرده بود و با همکاری وزارت ارتباطات، این دو پوسته تلگرام را ترویج هم میکرد؛ نکتهای که آقای علاءالدین بروجردی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران مورخ ۱۱/۰۲/۹۸ بر آن تأکید میکند: «مسوولان وزارت اطلاعات پس از فیلتر تلگرام، در کمیسیون امنیت ملی مجلس حاضر شدند و گزارش دادند هاتگرام و تلگرام طلایی مجاز هستند و آنها را جزو شبکههای غیرممنوع اعلام کرده بودند و اظهارات قبلی ما درباره فعالیت این دو شبکه بر همان مبنا بود. اکنون با شرایط پیشآمده باید مسوولان ذیربط، اعم از وزارت اطلاعات و وزارت ارتباطات، دراینباره پاسخگو باشند و توضیح دهند مبنای این اتفاقات چیست. اینکه پسِ پرده این موضوع چیست، مسوولان ذیربط باید به افکار عمومی پاسخ دهند؛ زیرا این دو اپلیکیشن با این حجم از کاربر نمیتوانستند در این مدت بهصورت مخفیانه فعالیت کرده باشند». بروجردی با اشاره به سکوت وزارت اطلاعات و رویکرد وزارت ارتباطات مبنی بر اینکه هشدارهای لازم از قبل داده شده بود، ادامه داد: «سکوت نمیتواند افکار عمومی را قانع کند؛ بلکه باید دلیل این اقدام جدید توضیح داده شود». حالا هم وزیر اطلاعات و هم وزیر ارتباطات زیر حرف خود زده و مدعیاند هیچ حمایتی از این دو پوسته نکردهاند. در این گزارش، اقداماتی را مرور میکنیم که باعث شد مسدودسازی تلگرام به شکست کشانده شود.
گام اول: تلگرام مسدود می شود! پیام رسان های داخلی مورد توجه قرار می گیرد!
وقتی تلگرام مسدود شد، پیامرسانهای داخلی موردتوجه و رجوع مردم قرار گرفت و روند عضوشدن در این آنها اوج گرفت؛ اما مدتی بعد، سروکله دو پیامرسان تلگرام طلایی و هاتگرام پیدا شد که همان پوستههای تلگرام بودند و مزیتشان این بود که فیلتر نبود. درحالیکه تمام پوستههای متصل به تلگرام فیلتر شدند، این دو پوسته بدون هیچ مشکلی در حال جذب کاربر بودند و درنهایت، در بازهای کوتاهمدت، ۲۵میلیون کاربر جذب کردند و هماکنون نیز حدود ۴۰میلیون کاربر فعال دارند. بهنظر می سد این دو پیامرسان بدون حمایتهای داخلی توان رشد به این سریعی را نداشتند و در همان زمان هم اعلام شد این دو پیامرسان وامهای میلیونی دریافت کردند که البته با تکذیب معاون وزیر ارتباطات روبهرو شد. البته، اگر این تکذیب را بخوانید، درمییابید ایشان در اصل حمایت از این پوسته را تأیید کرده و گفتهاند یکی از شرکتهای دانشبنیان موردتأیید معاونت علمی-فناوری ریاستجمهوری مجموعهای از محصولات دانشی دارد که یکی از آنها پیامرسانهای هاتگرام و طلاگرام است. این شرکت ممکن است برای محصول دیگری وامی از جایی گرفته باشد که ما اطلاعی از این موضوع نداریم؛ اما درباره هاتگرام و طلاگرام تاکنون تقاضایی نداشته و وزارت ارتباطات به این محصولات وامی نداده است (۲۰/۰۹/۹۷). بااینحال، چند ماه قبل آقای عباس عسگری، از مدیران پیامرسان سروش، در توییتر نوشت: «معادل ۴۰۰میلیارد تومان به تلگرام طلایی کمک شده است. از اين تجهيزات CDNهای تلگرام در ايران چيزي به پيامرسانهاي داخلي هم ميرسد؟ يك زماني صحبت ٨٠ميليارد تجهيزات دولتي براي اين موضوع بود». گذشته از اینها، یادمان نرفته آقای عبدالصمد خرمآبادی، دبیر سابق کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، درباره اختصاص سرور به تلگرام طلایی نیز اظهارنظر کرده بود. وی در تاریخ ۱۳۹۷/۳/۲۷ در کانال شخصی خود نوشت: «وقتی تلگرام در ایران فیلتر شد، برخی بهسرعت برای کمک به این پیامرسان دست به کار شدند. وعده پیامرسان بومی به مردم داده شد که تلگرام طلایی را مانند دامی بر سر این وعده قرار دادند و به آن ۲۰۰ سرور داده شده و به این وسیله تلگرام زنده مانده است. محل تأمین هزینه این سرورها از بیتالمال است».
حال شواهد نشان میدهد این حمایت از تلگرام طلایی با استفاده از منابع دولتی بوده است. طبق اطلاعاتی که «صبحنو» به آن دست یافته، برای حمایت از این دو پیامرسان، منابعی مالی از داخل اختصاص یافته و بخش دولتی حمایت خود را از این دو پوسته تلگرام ضمانت کرده است.
گام دوم: تلگرام مسدود می شود، گرایش به وی پی ان زیاد می شود!
تلگرام وقتی با حکم قضایی مسدود شد، حدود ۳۵میلیون کاربر داشت. طبق ایده مسوولان دولتی، با مسدودشدن تلگرام اصلی این افراد بهسوی استفاده از vpnها سوق داده میشوند و عملا پیامرسانهای داخلی نمیتوانند کاربر جدید جذب کنند. پس با ایده جلوگیری از جذب مجدد این افراد، ایده راهاندازی و تقویت دو پوسته تلگرام در دستورکار قرار میگیرد و از عوارض استفاده از vpnها هم جلوگیری خواهد شد؛ ایدهای که مشخص شد درنهایت شکست میخورد؛ اما در آن زمان اجرایی شد و زمانبندیهای متعدد برای مستقلشدن این دو پوسته از تلگرام هم برای همین مسأله بود. این امر درنهایت بهگفته مسوولان، در سطح آزمایشگاهی بهسرانجام رسید؛ اما بهصورت عملی درنهایت اجرایی نشد. اواخر آبان۹۷ بود که معاون ملی فضای مجازی در گفتوگو با خبرگزاری «مهر» اعلام کرد این دو پیامرسان تا آذر برای مستقلشدن فرصت دارند؛ یعنی آذر۹۷: «منظور از اعلام زمانبندی، فیلترینگ نیست؛ بلکه تعیین تکلیف این نسخههای فارسی تلگرام است. درکنار این تعیین تکلیف، باید فیلترینگ بهدرستی انجام شود و بخشهای دولتی نیز همت کنند و خدمات دولت الکترونیک را با تمرکز بر این دو پیامرسان دراختیار مردم قرار دهند. قرار است تا انتهای آبان و ابتدای آذر، فعالیت دو پیامرسان هاتگرام و تلگرام طلایی تعیین تکلیف شود». ۶آذر۹۷ معاون وزیر ارتباطات گفت: بنابر اعلام مسوولان مرکز ملی فضای مجازی، هاتگرام و تلگرام طلایی تا آخر آذر برای مستقلشدن از تلگرام فرصت دارند و فعلا مجاز هستند». میبینید که فرصت به دو پوسته همچنان تمدید میشدند. آذر هم تمام شد و این دو پوسته بدون تعیین تکلیف ادامه فعالیت میدادند تا اینکه آقای امیر خوراکیان، معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی، در ۱۳اسفند۹۷ در گفتوگو با «باشگاه خبرنگاران» گفت: «قوه قضاییه به هاتگرام و تلگرام طلایی فرصت داده و درباره مسدودسازی آنها هم این قوه باید تصمیم بگیرد». این اتفاق گویا با دستور رییس وقت قوه قضاییه انجام شده بود و خب تا زمان دستدرازی گوگل به حریم شخصی کاربران ایرانی هم ادامه داشت.
گام سوم: برنامه ریزی و تدبیر، نیاز مبرم عبور از معضل تلگرام و فیلترینگ آن
از ابتدای مسدودسازی تلگرام، وزیر ارتباطات و رییسجمهوری معتقد بودند بهدلیل سازگاری مردم با تلگرام، به زمان بیشتری برای جداکردن آنان از این پیامرسان و سوقدادنشان به پیامرسانهای داخلی نیاز دارند. در این فاصله هم میتوان پیامرسانهای داخلی را تقویت کرد و همزمان با حمایت از تلگرام طلایی و هاتگرام، مردم کمکم آماده جداشدن و انتقال به پیامرسانهای داخلی میشوند؛ امری که درنهایت فقط آن بخش حمایت از پوسته تلگرام محقق شد و عملا با این کار، پروژه حمایت از پیامرسانهای داخلی با سر به زمین خورد و همان تعداد کاربری که در زمان مسدودسازی تلگرام جذب پیامرسانهای داخلی شده بودند، عملا با تقویت پوستههای تلگرام بهوسیله دولت از آنها خارج شدند. این همه فرصتسوزی در شرایطی بود که دولت فقط در لفظ و بهصورت صوری بحث حمایت از پیامرسانهای داخلی را اجرا میکرد و عملا یکبهیک در حال خارجکردن آنها از دور رقابت با تلگرام طلایی بود.
بازگردیم به ابتدای مطلب و اصل ماجرا. گفتیم گوگل اینبار مستقیما وارد گوشیهای کاربران میشود و تلگرام طلایی را حذف میکند؛ اقدامی که فراتر از یک اخطار باید ارزیابی شود. این اقدام قطعا خدشه به حاکمیت ملی ماست. در شرایطی که ما همچنان در راهاندازی شبکه ملی تعلل میکنیم، اینبار حاکمیت استعمار در فضای مجازی روبهروی ما قرار گرفته و با رفتاری ظاهری سعی میکند راههای ورود خود را مستحکم کند؛ درحالیکه برنامه پنجم توسعه وزارت ارتباطات را دراینباره مکلف به اجرا کرده است؛ ولی فعلا اقدام درخوری انجام نشده است: «این شبکه بنابر تکالیف قانونی و مصوبات شورای عالی فضای مجازی باید تحت نظارت مرکز ملی فضای مجازی، بهوسیله وزارت ارتباطات و فناوری ایجاد شود و پس از صدور مجوز ازطریق مرکز ملی فضای مجازی آغاز به کار کند و خدمات خود را به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی، به آحاد ملت اعم از کاربران حقیقی و حقوقی در بخشهای مختلف دولتی، عمومی و خصوصی ارائه کند». در دی۱۳۹۲، شورای عالی فضای مجازی الزاماتی برای شبکه ملی اطلاعات معین کرد که بهنوعی آن را متعین میکرد. در این جلسه، مقرر شد مجری این شبکه، یعنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در مراحل مختلف اجرای طرح گزارش اقدامات را برای شورای عالی فضای مجازی ارائه کند و انطباق فعالیتهای انجامشده با مصوبات شورا بهوسیله مرکز ملی فضای مجازی بهعنوان بازوی عملیاتی شورا بررسی و گزارش نظارت برای شورای عالی فضای مجازی ارائه شود.
اکنون سوال این است که چه هماهنگیهایی بر شکست فیلترینگ تلگرام صورت گرفته است؟ وقتی وزیر مربوطه به صراحت با آن مخالفت میکند و بر تصمیمات بالادستی تن نمیدهد،چگونه باید امیدوار بود که سیاست واحد در برابر فضای مجازی به جریان بیفتد و منافع ملی تامین شود؟
این را باید گذاشت درکنار برخی اخبار این روزها و بعد به تحلیل نشست. احتمالا در ماههای آینده، تلگرام ارز مجازی خود را نهایی میکند و در فقدان پیامرسان بومی داخلی، این تلگرام است که میداندار فضای مجازی ما خواهد شد. مسوولان حاکمیتی باید یکبار برای همیشه تکلیف مردم را روشن کنند. آنچه موردنیاز مردم است، دسترسی پایدار در فضای مجازی است که هرازچندگاهی بهدلیل مسائل و معضلات پیامرسانهای خارجی به کوچ از این شبکهها مجبور نشوند. راهحل این مسأله هم تقویت زیرساختهای بومی است، نه گرهزدن سرنوشت ۴۰میلیون کاربر به یک پوسته که هرآن ممکن است گوگل و اندروید آن را ببندند.
گردآوری و تنظیم: پارسی گو
منبع: روزنامه صبح نو