تقویت حافظه کوتاه مدت و بلند مدت!

تقویت حافظه برای افرادی که می خواهند در زندگی پیشرفت داشته باشند یک نیاز محسوب می شود. در این مقاله به چند مورد از راه های ساده تقویت حافظه اشاره شده است.

تقویت حافظه

مجله اینترنتی پارسی گو: تقویت حافظه برای افرادی که می خواهند در زندگی پیشرفت داشته باشند یک نیاز محسوب می شود. در این مقاله به چند مورد از راه های ساده تقویت حافظه اشاره شده است.

تقویت حافظه کوتاه مدت

تقویت حافظه کوتاه مدت یکی از روش‌های مهم برای دانش‌آموزان و داوطلبان کنکور است.یکی از بدترین حوادث در زندگی هر فرد، از دست دادن حافظه است و بدتر از آن از دست دادن حافظه کوتاه مدت. اگر کسی در یک حادثه حافظه کوتاه مدت خود را از دست بدهد بعد از آن دیگر نمی تواند موضوع تازه ای را در ذهنش نگاه دارد. معمولا او گذشته را خوب به یاد می آورد. ممکن است اسمی شخصی را در پنجاه سال پیش بخاطر بیاورد اما اتفاق پنج دقیقه پیش را نه.

این افراد در گذشته می مانند و توان ساختن خاطرات جدید را ندارند. در این گفتار سعی می کنیم راههای تقویت حافظه کوتاه مدت را بازگو کنیم. کاهش حافظه کوتاه مدت با افزایش سن در ارتباط است. در بسیاری از موارد عملکرد مغز کم می شود و این کاهش عملکرد روی بسیاری از رفتارها تاثیر می گذارد. آلزایمر بیماری سنین بالاست. افراد مبتلا به این بیماری کم کم اتفاقات اخیر را فراموش می کنند تا آنجاییکه بطور کلی همه چیز را فراموش می‌ کنند.
ولی این قاعده در مورد همه کهن سالها عمومیت ندارد.

در ادامه چندین علل کاهش حافظه کوتاه مدت را با هم میخوانیم:

استرس

استرس دشمن حافظه است. باوجود استرس هورمون کورتیزول ترشح می شود این هورمن بر روی سیستم مغزی تاثیر منفی می گذارد و افزایش ترشح آن مستقیما روی حافظه کوتاه مدت تاثیر می گذارد.

نداشتن تمرکز

در اطراف ما حجم بالایی ازمحرکهای حواس پرتی وجود دارد. آنها سبب می شوند که ما مسایلی را از یاد ببریم. تکرار این پرسه حافظه را ضایع می کند.

بالا رفتن سن

ظاهرا بالا رفتن سن رشد سلولهای مغزی را متوقف می کند. بعد از اینکه سلولها از بین رفتن جایگزینی برای آنها نیست به دلیل که، فراموشی در پیری حادث می شود.

الکل

سندروم کورساکوف– در نتیجه مصرف الکل بوجود می آید و قدرت حافظه را بطور موثر کاهش می دهد.

آسیب مغزی

در صورتی که به هر نحوی به مغز آسیب وارد شود حافظه آسیب می بیند.

راهکارهای تقویت حافظه کوتاه مدت

۱- دوری از استرس

از شرایط استرس زا دوری کنید و سعی کنید در صورتی که برای کنترل استرس مشکل دارید از مشاور کمک بگیرید

۲- استفاده از تکنیک ها

یادتان می آید در مدرسه، برای حفظ جدول ضرب از عبارات ( هف ال هشتا) و یا ( پلنگو شیش تا) استفاده می کردید؟ به اینها تکنیکهای یاد یار می گویند که در تقویت حافظه بسیار کمک می کند. شما هم میتوانید در درس خواندن از این تکنیک‌ها استفاده کنید که اتفاقا در کنکور هم خیلی موثر است.

۳- بازی کنید

برای تقویت عضله تمرین بدنی می کنید برای تقویت حافظه هم تمرین ذهنی انجام دهید. جدول سودوکو اسم فامیل و مکعب روبیک از جمله این بازی هاست.

۴- منظم باشید

نظم از عوامل مهم تقویت حافظه کوتاه مدت است. اگر منظم باشید حواستان پرت نمی شود و در نتیجه فراموش نمی کنید. اگر عینک تان جای مشخصی داشته باشد مستقیم به سراغش می روید و بی جهت از حافظه خود کار نمی کشید.

۵- همه اطلاعات را یکجا به ذهن نسپارید.

اطلاعات را قطعه قطعه کنید. یکی از بهترین راههای تقویت حافظه همین است. برای شما یک مثال می زنیم .حفظ کردن شماره تلفن. اگر سه شماره حفظ کنید. راحت تر حفظمان می شود.

۶- بلند بلند درس بخوانید

در صورتی که با صدای بلند درس بخوانید و یا کلمات را تکرار کنید مغزتان آنرا چند باره می شنود و راحت تر به حافظه می سپارد.

نکاتی برای تقویت حافظه کوتاه مدت و بلند مدت

تقویت حافظه برای افرادی که می خواهند در زندگی پیشرفت داشته باشند یک نیاز محسوب می شود. روش های زیادی برای تقویت حافظه بخصوص بلند مدت وجود دارد که در این مقاله آسمونی به چند مورد از آنها اشاره شده است. با ما همراه باشید.long term memory5 راه های ساده برای تقویت حافظه بلند مدتحافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت

حافظه کوتاه مدت، همان بخشی است که مغز برای ذخیره اطلاعات کوچک که همان لحظه دریافت کرده، استفاده میکند. برای مثال اگر شما فردی را برای اولین بار ملاقات کنید و مغز شما نام فرد را در حافظه کوتاه مدت ذخیره میکند. تحقیقات نشان دهنده این هستند که حافظه کوتاه مدت میتواند تا ۷ تکه کوچک از اطلاعات را ذخیره کند و بعد از آن اطلاعات جایگزین هم خواهند شد.

اما هنگامی که شما برای یک آزمون مطالعه میکنید، حافظه بلند مدت شما درگیر میشود. به خاطر سپردن خاطرات زندگی، لحظاتی که با دوستان و فامیل داشته اید و سایر موقعیتهای مشابه، در قسمت بلندمدت حافظه ذخیره میشوند.

حافظه شما درون مغز شما است

همه ما میدانیم که حافظه، بخشی از مغز است، پس هر چیزی که به تقویت مغز کمک کند، به تقویت حافظه نیز کمک خواهد کرد. تمرینات فیزیکی، ورزشها و فعالیتهای فکری، بازیهای فکری و پازل مثل حل جدول و سودوکو از مثالهایی هستند که تاثیر آنها بر حافظه اثبات شده است.

عقل سالم در بدن سالم! تغذیه سالم، دوری از استرس، و کنترل عصبانیت از مواردی هستند که نه تنها باعث می شوند مغز شما راحت تر بر روی موضوعی تمرکز کند، بلکه برای سلامت جسمانی شما نیز مفید هستند. خواب کافی در طی شب نیز بسیار مهم است. موارد مهم دیگر شامل مواد غذایی ویتامینی، امگا ۳ و سبزیجات هستند.

اولین نکته برای داشتن یک حافظه خوب، تمرکز است. برای اینکه اطلاعات در مغز شما بهتر حک شوند، باید بهتر تمرکز کنید. نکاتی را که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند در زیر مشاهده میکنید:

۱- تمرکز کردن

یکی از دلایل اینکه چیزی خوب در ذهن شما ثبت نمیشود، انجام همزمان چند کار است. بر روی کاری که انجام می دهید تمرکز داشته باشید و همزمان با آن کار دیگری را شروع نکنید. این مساله به این دلیل اهمیت دارد که مغز برای ثبت صحیح و کامل اطلاعات به زمان نیاز دارد. اگر اطلاعات به درستی در مغز یا حافظه ثبت نشوند، نمی توانید آنها را کامل به یاد بیاورید.

۲- تکرار کنید تا در مغزتان حک شود

یکی از روش هایی که قطعا با آن آشنا هستید، تکرار کردن است. بسیاری از افراد برای به خاطر سپردن چیزی آن را مدام تکرار میکنند. این کار باعث می شود تا اطلاعات برای مدت طولانی تری در حافظه شما باقی بماند. البته به کیفیت تکرار کردن نیز اهمیت بدهید. برای مثال افرادی هستند که برای به خاطر سپاردن یک چیز آن را شاید حتی ۱۰۰ بار تکرار می کنند اما بعد از یک مدت کوتاه فراموش می کنند. دلیل چنین موضوعی را می توان در عدم تمرکز دانست. پس تکرار باید با تمرکز همراه باشید.

یک عدد ده رقمی را تصور کنید، برای مثال کد ملی یا شماره موبایل! بجای اینکه آن را به صورت عدد به عدد و یا یک عدد واحد به خاطر بسپارید، آن را به سه (چند) عدد بخش کنید. این مساله در مورد جملات نیز صدق می کند.

۴- سازماندهی کردن

مغز علاقه زیادی به سازماندهی اطلاعات دارد. برای همین است که کتابها فصل بندی میشوند و برای مقاطع تحصیلی، سرفصل درسی ارائه میشود. سازماندهی اطلاعاتی که میخواهید آنها را به خاطر بسپارید کمک بسیار زیادی به حافظه شما خواهد کرد. هرچه اطلاعات را دقیقتر به مغز ارائه دهید، مغز نیز آنها را دقیقتر به خاطر شما خواهد آورد.

۵- استفاده از تکنیک های تقویت حافظه

تکنیک ها و روش های زیادی برای تقویت حافظه ابداع شده اند ولی تمام آنها در یک چیز مشترک هستند: کمک می کنند تا اطلاعات پیچیده را از طریق تصویر سازی، مخفف سازی، منظوم سازی (شعر) و آهنگ بهتر به خاطر بسپاریم. برای مثال در علوم پزشکی، دانشجویان باید نام استخوانهای بدن را حفظ کنند یا اینکه علائم مشخص یک بیماری خاص را به خاطر داشته باشند. در این موارد میتوان حروف نخست بیماری و علائم مهم آن را مرتبط کرد.

۶- از روشی که برای شما راحت تر است استفاده کنید

هر فرد شیوه ای منحصر به فرد در یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات دارد و اینطور نیست که یک شیوه در تمام شرایط مناسب باشد. باید برای شرایط مختلف از شیوه های مختلف استفاده کرد. سعی کنید از روشی که مناسب شخص شما است استفاده کنید، حتی اگر این روش برای سایر افراد سخت و دشوار باشد و یا خوب جواب ندهد. شما خودتان بهتر از شرایط و تواناییهای خود آگاهی دارید. مثلا بعضی ها با نوشتن روی کاغذ مطالب جدید را بهتر یاد میگیرند و بعضی دیگر با ضبط کردن صدای خودشان و گوش دادن به آن، این کار را انجام میدهند.

۷- ارتباط بین اطلاعات قدیمی و جدید

هنگامی که چیز جدیدی یاد میگیریم، اغلب فراموش میکنیم که بین اطلاعات جدید و قدیمی رابطه برقرار کنیم. تحقیقات نشان میدهند که وقتی بین اطلاعات جدید و قدیمی ارتباط برقرار میکنیم، حافظه آنها را با قدرت بیشتری ذخیره خواهد کرد و هر دو موضوع بهتر و دقیقتر در ذهن شما باقی خواهند ماند. اطلاعات جدید را مانند حلقه های زنجیر به اطلاعات و تجربیات قدیمی تر متصل کنید.

زیست شناسان دانشگاه ‌هاروارد اعلام کردند تحقیقات بر روی حافظه بلند مدت در کرم میوه ممکن است منجر به درمانی جدید برای افرادی که حافظه خود را از دست داده‌اند باشد.

به گزارش سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز به نقل از مجله cell، مولکول فعالی در عصب کرم میوه وجود دارد که با RNA در ارتباط است این مولکول برای تنظیم ساختار حافظه بلند مدت در کرم استفاده می شود.

این مولکول در پیوندگاه دو عصب پستاندارن نیز یافت شده است.

روش فعال سازی این مولکول مسیر Risc است که این مسیر با RNA در پیوندگاه دو عصب ارتباط دارد. این مسیر به منظور مجهز کردن پروتئینی که ساختار حافظه را شکل می‌دهد است.

استفاده از یک آزمایش به نام یادگیری کلاسیک که در آن حشره در معرض رایحه و شوک الکتریکی قرار گرفته بود نشان داد که چگونه می‌توان مسیر Risc را فعال ساخت تا منجر به تقویت حافظه شد.

دانشمندان بر این باورند که حافظه بلند مدت به وسیله تنظیم فعالیت‌ مسیر Risc در کرم میوه افزایش می‌کند.

پروتئین‌های مختلف که شامل مسیر Risc است در پیوندگاه عصب موش‌ها و انسان‌ها یافت شده و این بدین معنی است که دانشمندان می‌توانند حافظه افراد را تقویت کنند.

گردآوری و تنظیم: پارسی گو
منابع: ۱. آسمونی ۲. قبولی دات آی آر.

به اشتراک بذار:
بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *