مجله اینترنتی پارسی گو: پس از انفجاری عجیب در لبنان که با انفجار اتمی در هیروشیما مقایسه شده است، گمانه زنی ها درباره علت انفجار بیروت در رسانه ها آغاز شده است. به نظر می رسد مثلث صعودی، اسرائیلی و آمریکایی بیشترین نفع را از این انفجار می برند. همچنین پرواز هواپیماهای مشکوک آمریکایی دقایقی قبل از انفجار، علت انفجار بیروت را بیش از پیش پیچیده نموده است. با ما همراه باشید:
اعلام عزای عمومی در لبنان/ وقوع انفجاری مهیب در بیروت/بیش از ۱۰۰ کشته و ۵۰۰۰ زخمی/ تلآویو: کار ما نیست/ بیانیه حزبالله لبنان/ نخست وزیر لبنان اعلام حالت فوقالعاده کرد +عکس و فیلم
انفجار شدید در یکی از انبارهای بندر بیروت، چندهزار کشته و زخمی برجای گذاشته است. نخست وزیر لبنان حالت فوق العاده و عزای عمومی اعلام کرده است.
به نوشته مشرق رسانههای خبری از شنیده شدن صدای چند انفجار در شهر بیروت، پایتخت لبنان خبر دادند. در حالی که شبکه «سیانان» آمریکا از انفجار در بندر بیروت خبر داده، شبکه الجزیره قطر گزارش داد که این انفجار در نزدیکی منزل سعد الحریری، نخستوزیر سابق لبنان روی داده است.
با این حال شبکه الجزیره دقایقی بعد به نقل از منابع لبنانی گزارش داد که اطلاعات اولیه نشان می دهد انفجار در یکی از انبارهای مواد منفجره واقع در بندر بیروت رخ داده است. تصاویر و ویدیوهای منتشر شده از محل حادثه، حکایت از آن دارد که انفجار شدید بوده و ستونی از دود به ارتفاع زیاد در آسمان دیده میشود.
شبکه المیادین لبنان نیز با تأیید وقوع انفجار در بندر بیروت، گزارش داد که اطلاعات اولیه نشان میدهد، این انفجار تروریستی نیست. شبکه الجزیره خسارتهای مالی وارد شده به محل انفجار و مناطق اطراف را سنگین دانسته است. خبرگزاری رسمی لبنان نیز گزارش داد که بر اثر انفجار «دهها» نفر مجروح شده و برای مداوا به بیمارستانهای بیروت منتقل شدهاند.
شبکه المیادین لبنان نیز با تأیید وقوع انفجار در بندر بیروت، گزارش داد که اطلاعات اولیه نشان میدهد، این انفجار تروریستی نیست. شبکه الجزیره خسارتهای مالی وارد شده به محل انفجار و مناطق اطراف را سنگین دانسته است. خبرگزاری رسمی لبنان نیز گزارش داد که بر اثر انفجار «دهها» نفر مجروح شده و برای مداوا به بیمارستانهای بیروت منتقل شدهاند.
شبکه المیادین لبنان به نقل از خبرنگار اعزامی خود گزارش داد که محل انفجار مخزن بنزین بوده و به دلایل نامعلومی منفجر شده است. شبکه «امتیوی» لبنان نیز از قول خبرنگار خود در اطراف بندر نوشت که شدت انفجار باعث شده بخشی از انبار و سیلوی گندم در بندر بیروت که به محل حادثه نزدیک بوده؛ فرو بریزد.
«حمد حسن»، وزیر بهداشت لبنان گفت که دستور داده همه بیمارستانهای بیروت برای پذیرش مصدومان این انفجار خود را آماده کرده و اقدامات لازم را سریعاً اتخاذ کنند. بر اساس گزارشهای خبری هر لحظه بر تعداد مصدومان انفجار مهیب بیروت افزوده میشود. شبکه المیادین تعداد این مصدومان را «صدها» نفر اعلام کرد.
شبکه الجزیره قطر به نقل از منابع امنیتی لبنان نوشت که انفجار بندر بیروت ناشی از منفجر شدن همزمان مقایر زیادی از مواد آتشزا مانند ترقه بوده و به گفته شاهدان عینی، ابتداء انفجار کوچکو سپس انفجار شدید رخ داده است.
رسانههای لبنان گزارش دادند که تعداد زیادی از نیروهای ارتش و امدادرسانی به محل حادثه اعزام شدهاند. صلیب سرخ لبنان نیز شمار زیادی خودروی آمبولانس به بندر بیروت گسیل داشته و گفته است زخمیها صدها نفر هستند که برخی سرپایی مداوا شده و آنهایی که جراحت عمیقی داشتند، به بیمارستانها منتقل شدهاند.
خسارتهای وارد شده به بندر بیروت گسترده گزارش میشود. شبکه المیادین گزارش داد که آتش همچنان در محل انفجار مشتعل است. سعد الحریری، که الجزیره مدعی شده بود، انفجار در نزدیکی منزل او رخ داده، دقایقی پیش برای بازدید و بررسی، به محل انفجار رفته است.
شبکه «اوتیوی» لبنان به نقل از منابع نزدیک به حزبالله ادعای برخی رسانههای لبنانی همسو با صهیونیستها مبنی بر اینکه علت انفجار حمله رژیم صهیونیستی به انبار تسلیحات بوده را رد کرد. آنچه رسانههای لبنان بدان اشاره دارند، سکوت مرموز رسانههای رژیم صهیونیستی در باره این انفجار است.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع بیمارستانی و امنیتی گزارش داد که حداقل ده نفر بر اثر انفجار سهشنبه بیروت کشته شدهاند. «مارون عبود» استاندار بیروت نیز رسما شهر بیروت را «ویرانشده» توصیف کرد.
واکنش کاخ سفید به انفجار
درحالیکه گمانه زنی ها درباره نقش آمریکا در علت انفجار بیروت وجود دارد، کاخ ریاست جمهوری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که انفجار مهیب در بندر بیروت را به دقت رصد میکند.
اتصال برق علت احتمالی انفجار
شبکه العالم نیز به نقل از منابع لبنانی گزارش داد که علت انفجار اتصال برق بوده و آتش از کانتینر ترقهها به کانتینر مواد نیترات سرایت کرده است.
سرلشکر «عباس ابراهیم»، مدیر کل اداره امنیت عمومی لبنان در پاسخ به رسانهها گفت که علت انفجار احتمالا به دلیل مواد با قدرت انفجار بالا بوده باشد که پیشتر مصادره شده بود.
شبکه تلویزیونی «ال بی سی» میگوید مواد مورد نظر سرلشکر ابراهیم، ماه ها پیش از یک کشتی کشف و ضبط شده و قرار بود نابود شود.
او گفت که تا زمان پایان یافتن تحقیقات باید منتظر ماند و به محض پایان تحقیقات، گزارش آن را به صورت علنی و عمویم منتشر خواهد کرد.
بر اساس گزارش رسانههای لبنان، «نزار نجاریان» دبیر کل حزب الکتائب اللبنانیه جزو زخمی شدههای انفجار بیروت بوده و گفته میشود حال او «بسیار وخیم» است و به کما رفته است.
شبکه المیادین لبنان که در حال پخش زنده از محل حادثه است، به نقل از خبرنگار خود میگوید، صدها زخمی همچنان بر روی زمین هستند و نیاز سریع به کمک دارند. ارتش لبنان هم کشتیهای اطفاء حریق را برای خاموش کردن آتش مشتعل در بدر بیروت به محل حادثه ارسال کرده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که شد انفجار در بندر بیروت بهقدر مهیب بوده است که ساکنان جزیره قبرس آن را شنیدهاند. شبکه المیادین به نقل از یک نیروی کادر «دفاع مدنی» گزارش داد مه دهها نفر در انفجار بندر بیروت کشته شدهاند.
خبرنگار شبکه الجدید لبنان میگوید، بیم از انفجار یکی کشتی دیگر در بندر بیروت باعث شده است که به خودروی سعد الحریری اجازه ورود به محل حادثه داده نشود.
انفجار چند تن مواد منفجره
«بدری ضاهر»، مدیر کل اداره کمرگ لبنان نیز تأیید کرد که دهها تن مواد نیترات در بندر بیروت منفجر شده است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در پیامی توییتری کشته و زخمی شدن شمار زیادی شهروندان لبنان بر اثر انفجار را به مردم و دولت لبنان تسلیت گفت.
وی در پیام توئیتری خود به زبان عربی نوشت: «قلبهای ما در این فاجعه بزرگ با ملت لبنان است. شهدا مورد رحمت قرار بگیرند و صبر و آرامش برای خانوده قربانیان و مجروحان نیز شفا یابند. سلام و درور خدا به این ملت با افتخار. زار نجاریان، دبیرکل حزب «الکتائب اللبنانیه» که جزو منتقل شدگان به بیمارستان بود، بر اثر جراحات وارده فوت کرد.
اعلام عزای عمومی در لبنان
حسان دیاب، نخستوزیر لبنان، اعلام کرد که به دلیل انفجار و خسارت و تلفات زیاد آن فردا عزای عمومی خواهد بود. میشل عون، رئیس جمهور لبنان نیز شورای عالی دفاع این کشور را به یک نشست اضطراری در کاخ بعبدا فرا خوانده است.
تلآویو: کار ما نیست
رسانههای رژیم صهیونیستی به نقل از یک منبع سیاسی در فلسطین اشغالی گزارش دادند که «انفجار در بندر بیروت هیچ گونه ارتباطی به اسرائیل ندارد». رئیس سازمان صلیب سرخ لبنان در پیام توییتری از همه نیروها و کادر این سازمان خواست هرچه سریعتر در مراکز خدمت خود حاضر شوند.
تعداد زیاد مجروحان عث شده است، حرکت و مرور خودرها در سطح شهر بیروت کاهش محسوسی داشته و تا کار امدادرسانی و نقل و انتقال مجروحان با سرعت انجام شود. بیمارستانهای بیروت فراخوان اهدای خود داده و گفته کسانی که میتوانند به مراکز دریافت خود مراجعه کنند.
وزیر کشور لبنان نیز علت مهیب بودن انفجار بندر بیروت را وجود مواد منفجره مصادره شده طی سالهای گذشته دانست و گفت که انفجار این مواد، علت ویرانی بندر و بخشهایی از شهر بیروت است.
نزدیکی بندر بیروت به ادارات دولتی از جمله وزارت خارجه لبنان و اداره برق بیروت باعث تخریب بخشهایی از این ادارات شده است. گفته میشود رئیس اداره برق بیروت در این حادثه شدیداً زخمی شده است. تخریب اداره برق بیروت باعث شده است، برق بخشهایی از بیروت قطع شده و به تبع آن، کار امداد و نجات سخت شود.
فیلم علت انفجار بیروت
در فیلم زیر علت انفجار بیروت (علت اولیه) اعلام شده است. همچنین لحظه انفجار از زوایه ای مناسب به تصویر کشیده است:
بیش از ۱۰۰ کشته
سازمان صلیب سرخ لبنان در تازه ترین آمار خود اعلام کرد که دستکم ۱۰۰ نفر بر اثر انفجارهای امروز در بیروت کشته شدهاند. شدت انفجار به ساختمان و مقر نخستوزیری لبنان نیز آسیب جزئی وارد کرده و حسان دیاب با حضور در دفتر خود از نزدیک در جریان خسارتها قرار گرفت.
۲۲۰۰ زخمی
صلیب سرخ لبنان تعداد زخمیهای را به بیش از ۲۲۰۰ نفر افزایش داد و اعلام کرد که این آمار در حال افزایش است.
ظرفیت بیمارستانهای بیروت رو به اتمام است
وزارت بهداشت لبنان در بیانیه جدید اعلام کرد که ظرفیت بیمارستانهای شهر بیروت برای پذیرش مجروحان انفجار پر شده و بیمارستانهای حومه بیروت خود را برای پذیرش مجروحان آماده کنند.
رئیس بیمارستان «رزق» به عنوان مثال اعلام کرده است که این بیمارستان ۴۰۰ مصدوم را پذیرش کرده است.
عکسی که ظریف در پیام توییتری خود در واکنش به انفجار بیروت منتشر کرد
زلزله ۴.۵ ریشتری
مرکز لرزهنگاری اردن میگوید در نتیجه انفجارهای امروز در بیروت زمینلرزهای به قدرت ۴.۵ ریشتر ثبت کرده است.
نخست وزیر لبنان: بدون مجازات عاملان این فاجعه از آن نخواهیم گذشت
«حسان دیاب» نخست وزیر لبنان در سخنرانی پس از انفجار مهیب عصر امروز در بیروت گفت که بدون مجازات عاملان این فاجعه از آن نخواهیم گذشت.
وی با اشاره به این موضوع که لبنان با یک مصیبت مواجه شده، گفت که انباری که امروز در بندر بیروت منفجر شد از سال ۲۰۱۴ وجود داشته است.
نخست وزیر لبنان از تمامی کشورهای دوست درخواست کرد که در کنار لبنان ایستاده و به این کشور کمک کنند و از شهروندان این کشور نیز خواست تا در این مصیبت یکپارچگی خود را حفظ کنند.
وی تاکید کرد که پیش از تکمیل شدن تحقیقات هیچگونه گمانهزنی نخواهد کرد اما گفت که کسانی که مسئول این فاجعه بودن حتما مجازات خواهند شد و بهای آن را میپردازند.
مسئول لبنانی: انفجار بیروت ناشی از یک محموله نیترات آمونیوم بوده است
بدری ضاهر، مدیرکل گمرکها در بیروت تصریح کرد که این انفجار در یک محمولهای از ماده نیترات آمونیوم رخ داده که از لبنان میگذشته است و به دلیل اختلافات میان طرفهای معامله که افرادی غیرلبنانی بودند، این محموله در بندر توقیف شده بود.
مدیر گمرکها مقصد و مبدأ این محموله را اعلام نکرد و گفت: ما اسناد را بررسی خواهیم کرد. در همین حال، عباس ابراهیم، مدیرکل امنیت کل لبنان اعلام کرد: به نظر میرسد که این انفجار در مخزن مواد به شدت منفجره که از سالها قبل مصادره شده بودند، رخ داده است.
بیانیه حزبالله لبنان درباره انفجار مهیب بیروت
حزبالله لبنان طی بیانیهای درباره انفجار مهیب عصر روز سهشنبه در بیروت با ملت لبنان، خانواده شهدا و مجروحان ابراز همدردی کرد.
در بیانیه حزبالله آمده است: «به ملت لبنان شریف و خانواده شهدا و مجروحان همدردی و احساس ناراحتی عمیق خود به دلیل این فاجعه ملی بزرگ که لبنان و لبنانیها را در شرایط سختی که کشور عزیزمان در آن هست هدف قرار داده ابراز میداریم.
این فجعه دردناک و ویرانی بی سابقه آن و پیامدهای خطرناک آن در سطوح مختلف انسانی، بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی همبستگی و یکپارچگی تمامی لبنانیها و همه گروههای سیاسی و اقدام مشترک برای عبور از این رنج دردناک را ضروری میکند.
ما در این رویداد غم انگیز، به تمامی کادرهای درمانی و پرستانی، گروههای کمکهای بشردوستانه، گروههای حفظ امنیت و آتشنشانان شجاع به دلیل تلاشهای بزرگشان برای نجات و کمک ، درود میفرستیم و تمامی امکانات خود را در خدمت مردم شریف و هموطنان عزیزمان قرار میدهیم.
از خداوند متعال میخواهیم که شهدا را غریق رحمت و مغفرت کرده و به خانوادههایشان صبر و آرامش دهد و از خداوند میخواهیم که به مجروحان شفای عاجل دهد و به ملت عزیزمان صبر و پایداری دهد و کشورمان در عبور از سختیها و ناراحتیها پیروز شود.»
شمار کشتههای انفجار بیروت به ۷۳ نفر رسید/ ۳۷۰۰ مجروح تا این لحظه
«حمد حسن» وزیر بهداشت لبنان آخرین آمار از شمار قربانیان انفجار مهیب بیروت را اعلام کرد. بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: شمار کشتههای انفجار مهیب بیروت به ۷۳ نفر رسیده است.
به گفته وزیر بهداشت لبنان تا این لحظه ۳۷۰۰ نفر به دنبال انفجار بندر بیروت زخمی شدهاند. وی گفته است که لحظه به لحظه به تعداد کشتهها و زخمیها اضافه میشود. تعدادی از مجروحان نیز مفقود شدهاند.
نخست وزیر لبنان اعلام حالت فوقالعاده کرد
«حسان دیاب» نخست وزیر لبنان در اجرای توصیه شورای عالی دفاع، حال فوقالعاده در این کشور اعلام کرد. شورای عالی دفاع پس از پایان جلسه شامگاه سهشنبه خود خواستار اعلام حالت فوقالعاده به مدت دو هفته و تشکیل کمیته تحقیق درباره انفجار بندر بیروت شد. شورای عالی دفاع لبنان همچنین بیروت را شهر مصیبت زده اعلام کرد.
پیام تسلیت ظریف
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در پیامی توییتری کشته و زخمی شدن شمار زیادی شهروندان لبنان بر اثر انفجار را به مردم و دولت لبنان تسلیت گفت.
وی در پیام توئیتری خود به زبان عربی نوشت: «قلبهای ما در این فاجعه بزرگ با ملت لبنان است. شهدا مورد رحمت قرار بگیرند و صبر و آرامش برای خانوده قربانیان و مجروحان نیز شفا یابند. سلام و درور خدا به این ملت غرورآفرین.
زار نجاریان، دبیرکل حزب «الکتائب اللبنانیه» که جزو منتقل شدگان به بیمارستان بود، بر اثر جراحات وارده فوت کرد.
وزیر بهداشت لبنان: قربانیان انفجار بیروت به ۷۸ کشته رسید
وزیر بهداشت لبنان شامگاه سهشنبه اعلام کرد که قربانیان انفجار بیروت به ۷۸ کشته و ۴۰۰۰ مجروح رسیده است.
پیام تسلیت بشار اسد به رئیس جمهور لبنان
رئیس جمهورسوریه طی پیامی به رئیس جمهور لبنان، حادثه انفجار مهیب عصر روز سهشنبه در بیروت را تسلیت گفت.
تصمیمات جلسه شورای عالی دفاع لبنان در پی انفجار مهیب بیروت:
- نیروهای نظامی مسئولیت امنیت بیروت را برعهده خواهند گرفت.
- سه روز تعطیلی و عزای عمومی اعلام میشود.
- حالت فوقالعاده تا دو هفته در بیروت ادامه خواهد یافت.
- کمیته تحقیق درباره فاجعه بندر بیروت تشکیل میشود و گزارش خود را طی ۵ روز آماده خواهد کرد.
- با تمامی کشورها و سفارتهایشان برای دریافت کمکها ارتباط برقرار شده و صندوقی در همین خصوص تشکیل شود.
- مسئول این انفجارها به شدت مجازات خواهد شد.
واکنش وزیر خارجه آمریکا به انفجار بیروت
وزیر خارجه آمریکا طی بیانیهای در واکنش به انفجار بیروت اعلام کرد که واشنگتن اوضاع را زیر نظر دارد.
ترامپ: به نظر میرسد انفجارهای بیروت یک حمله وحشتناک باشد
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در واکنش به انفجارهای مهیب عصر سهشنبه در بیروت مدعی شد که این انفجارها ممکن است حاصل یک حمله وحشتناک باشد.
وی که در کنفرانس خبری کاخ سفید صحبت میکرد ضمن ابراز آمادگی واشنگتن برای کمک به دولت لبنان گفت: «به نظر میرسد که انفجار بیروت یک حمله وحشتناک باشد.»
رئیس جمهور آمریکا اضافه کرد که سران نظامی آمریکا ارزیابی کردهاند که به نظر میرسد انفجارهای بیروت ناشی از یک حمله یا یک بمب باشد.
استاندار بیروت حادثه روی داده را با بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی مقایسه کرد
استاندار بیروت عصر امروز، سهشنبه در بازدید از محل انفجار در بندر این شهر این حادثه را با بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی مقایسه کرد. به نوشته ایسنا، قاضی مروان عبود فوجی، استاندار بیروت به شبکه اسکای نیوز حادثه بندر بیروت را با حادثه ژاپن در جریان جنگ جهانی دوم و حمله اتمی آمریکا به جزیره ناکازاکی و هیروشما مقایسه کرد و گفت، این انفجار مرا به یاد حادثه ژاپن میاندازد.
او تاکید کرد: تیم اطفای حریقی در ماموریت خاموش کردن حریق به محل اعزام شدند و این قبل از انفجار بود و اطلاعاتی از آنها نداریم. استاندار بیروت متاثر از صحنههای وحشتناکی که مشاهده کرده و میزان خساراتی که در پی انفجار بیروت به جا مانده بود، به گریه افتاد.
عبود به رسانههای لبنانی اظهار کرد: آنچه روی داده را قبلا در لبنان ندیدهام و اتفاق رخ داده شبیه حادثه هیروشیما و نازاکی ژاپن است. او افزود: بیروت مصیبت دیده است و میزان ویرانی و خرابی زیاد است و اتفاق رخ داده بیسابقه است.
حمد حسن، وزیر بهداشت لبنان اعلام کرده است که در پی انفجار امروز بیروت، آمارهای اولیه حکایت از این دارد که تعداد کشته شدگان از مرز ۶۳ تن گذشته و بیش از ۳۰۰۰ تن زخمی شدهاند.
علت انفجار بیروت و ارتباط گشتزنی ۴ هواپیمای جاسوسی آمریکا با انفجار بیروت
در پی انفجار مهیب روز سه شنبه در بیروت، تصاویر راداری گشتزنی و عملیات شناسایی غیرعادی چهار فروند هواپیمایی جاسوسی نیروی دریایی آمریکا در خط ساحلی لبنان- سوریه منتشر شد. به نوشته جهان نيوز، کارشناسان امنیتی از احتمال طراحی عملیات خرابکاری توسط نیروهای آمریکایی در روزهای اخیر و ارتباط پرواز هواپیماهای جاسوسی آمریکا با علت انفجار بیروت خبر دادند.
بر اساس این گزارش تصاویر راداری گشت زنی و عملیات شناسایی غیرعادی چهار فروند هواپیمای جاسوسی نیروی دریایی آمریکا مربوط به روز گذشته (دوشنبه) منتشر شده است.
گفته میشود، چهار فروند هواپیمای گشتزنی نیروی دریایی آمریکا بیش از ۳ ساعت در منطقه مشغول به گشتزنی و شناسایی همزمان بودهاند. این هواپیماها از نوع P-3 و P-8 با قابلیتهای جاسوسی ویژه ای با قابلیت شنود و اسکن منطقهای هستند. تحلیلگران امنیتی بر این باورند که این موضوع تاکنون بی سابقه بوده است.
براساس این گزارش، رجیستر هواپیماها به این شرح اعلام شده است:
۱) P-3: 160764
۲) P-8: 169002
۳) P-8: 169328
۴) P-8: Unknown
اهمیت این نکته و انتشار این تصاویر در آن است که منابع اطلاعاتی آمریکا از وجود ۵۰ تُن نیترات که حدود نُه سال است در این بندر دپو شده بود، خبر داشتند.
چه کسانی از انفجار بیروت سود میبرند/ نگرانی از تکرار سناریوی توطئه در لبنان
این نگرانی وجود دارد که سناریوی بعد از ترور رفیق حریری در سال ۲۰۰۵ که فرصتی برای بروز دخالتهای خارجی در لبنان شد، با بهرهبرداری از انفجار بیروت البته در ابعاد گسترده و خطرناکتر تکرار شود. ابعاد علت انفجار بیروت را در ادامه مطالعه بفرمایید.
به نوشته مشرق، فضای سیاسی چند روز گذشته لبنان را میتوان به آرامش نسبی قبل از توفان تشبیه کرد. ناامن سازی و ایجاد خلأ سیاسی در این کشور به عنوان پروژه مشترک پیمانکاران داخلی، رقبای سیاسی و جریانهای خارجی ضد لبنانی در دستور کار قرار گرفت که در مرحله نخست نتیجهای نداشت.
جهت دهی به اعتراضات داخلی نیز که با انگیزههای اقتصاد شکل گرفته بود، اگر چه برای مدتی توانست فضای داخلی لبنان را بحرانی کند، اما سهم اندکی در مانع تراشی در فرایند تشکیل دولت در لبنان داشت.
از سویی دیگر اجبار مقاومت به دوگانه همراهی با معترضان یا حذف از ساختار سیاسی نیز پروژه بعدی بود که پیگیری شد. حزب الله چارهای نداشت؛ یا باید در کنار معترضان قرار میگرفت که این به معنای همراهی با سناریوی ناامن کردن لبنان بود یا آنکه جایگاه مردمی آن در بین معترضان آسیب میدید.
تشکیل نشدن دولت، غایت ایده آل رقبای سیاسی مقاومت و گروههای خارجی نبود اما برای مدتی میتوانست به این جریان فرصتی برای احیای دوباره و بازسازی در عرصه سیاسی بدهد. جریانهایی که رهبران آن مدتهاست به اتکای پشتوانه خارجیها در تبدیل بحرانهای داخلی به فرصت تضمین حیات سیاسی خود مهارت یافتهاند.
“شریک دزد و رفیق قافله ” بهترین توصیف برای جریانهای سیاسی لبنان است که در کنار معترضان قرار گرفتند و از سوی دیگر همپیمان”حکومت بانکها” و عامل اصلی فروپاشی اقتصادی این کشور بودند. “حکومت بانکها” اصطلاح سیاسی نفرت انگیزی است که تعریفی از طبقه فاسد و ثروتاندوز سیاسی در لبنان به شمار میرود.
نگاهی به چند رویداد مهم لبنان در روزهای گذشته میتواند، نشانههای هشداردهنده ای از دخالت خارجی و از پیش طراحی شدهای باشد که قرار است بار دیگر لبنان را وارد یک سناریوی جدید کند که هدف اصلی آن تأمین امنیت پیرامونی اسرائیل و از بین بردن قدرت بازدارندگی مقاومت و جبران شکست سوریه است. برخی از این علائم، با رخدادهای بعد از ترور رفیق حریری نخست وزیر سابق لبنان در سال ۲۰۰۵ وجوه مشترکی دارد.
هر چند رسانههای عربی و آمریکایی در همان لحظه نخست و پیش از آنکه حتی غبار و خاکسترهای انفجار بیروت فروکش کند انگشت اتهام را به سوی حزب الله نشانه رفتند اما باید گفت این موضوع نشان دهنده احتمال خرابکاری نیز هست.
اینکه آیا قرار است سناریویی مانند سناریوی ترور رفیق حریری نخست وزیر سابق لبنان رخ دهد که در سال ۲۰۰۵ کشته شد و ترور او زمینه خروج ارتش سوریه از مرزهای لبنان و سرزمینهای اشغالی را فراهم کرد، پرسشی است که پاسخ آن در چند روز آینده از طریق رفتارهای آمریکا به دست خواهد آمد.
البته دامنه این سناریوی جدید گستردهتر، عمیقتر و خطرناکتر است. اگر هم بپذیریم که اسرائیلیها و آمریکا در انفجار بیروت دخالتی نداشتهاند و احتمال خرابکاری نیز وجود ندارد، اما بی تردید از این انفجار برای بهره برداری سیاسی و ایجاد زمینه برای شکل دهی جدید به ساختار سیاسی لبنان چشمپوشی نخواهند کرد.
این بار نیز بازار شبکههای الحدث و العربیه و رسانههای غربی رونق گرفت تا در آتشی بدمند که به احتمال زیاد آمریکاییها برافروختهاند.
سفر وزیر خارجه فرانسه و فشارهای این کشور در کنار دخالتهای گاه و بیگاه سفیر آمریکا در بیروت، تحرکات اسرائیل در مرزهای اشغالی، گشت زنی هواپیماهای جاسوسی آمریکا در خط ساحلی لبنان – سوریه یک روز قبل از انفجار بیروت، دیدار هفته گذشته رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با همتای اسرائیلی، استعفای ناگهانی ناصیف حتی وزیرخارجه لبنان، فشارهای خارجی و منطقهای برای فروپاشی کابینه لبنان و شناسایی نقاط آسیب پذیر لبنان توسط پهپادهای رژیم صهیونیستی از مهمترین رخدادهای هفتههای گذشته در لبنان است که بایستی در عنصر زمانی و مکانی انفجار بیروت و نیز پیامدهای بعد از آن در نظر داشت.
این در حالی است که نگهداری این حجم از مواد شیمیایی در بندر بیروت موضوعی نیست که اسرائیلیها از آن بی خبر باشند. با نگاهی به تحلیلهای بعد از این انفجار میتوان بخوبی میتوان درک کرد که کدام جریان قرار است سیر تحولات انفجار بیروت را به نفع خود به دست بگیرد.
این نکته را باید در نظر داشت که این بندر، اصلیترین بندر لبنان است که بیش از ۷۰ درصد واردات این کشور و نیازمندیهای اصلی مردم از طریق آن وارد میشود و در چنین شرایطی آسیب بسیار جدی به اقتصاد لبنان وارد خواهد شد. موضوعی که مطلوب مخالفان مقاومت است تا با چنین شرایطی فشار حداکثری بر مقاومت وارد کنند یا دست کم رفتارهای بیرونی آن در ارتباط با رژیم صهیونیستی را تعدیل یا برای مدتی خنثی سازند.
بنابراین به نظر میرسد تمامی قطعات پازل فراهم شده است تا لبنان در شرایط اقتصادی و سیاسی ناآرامی قرار گیرد تا سناریو جدیدی طراحی شود.
بیش از ۷۰ درصد واردات این کشور و نیازمندیهای اصلی مردم از طریق بندری وارد میشد که دچار انفجار شد از همین اکنون نیز رسانههای سعودی و آمریکایی و اردوگاه وابسته به رژیم صهیونیستی در داخل خارج تلاش خواهد کرد تا حزب الله و همپیمانان مقاومت به عنوان متهم اصلی معرفی شوند.
آمریکاییها هم که در لحظهای نخست انفجار مواضع شفافی اتخاذ نکردند، بی تردید در اوضاع آشفته اقتصادی لبنان تلاش خواهند کرد تا به بهانه بازسازی یا ارائه کمکهای مالی، شروط خود را به دولت لبنان تحمیل کنند.
قطعاً مهمترین شروط آنها حذف تدریجی مقاومت از صحنه سیاسی لبنان ونیز عملی شدن قانون سزار درباره سوریه خواهد بود. کمترین نتیجهای که این سناریو برای آمریکا و رژیم صهیونیستی خواهد داشت این است که برای مدتی توان داخلی دولت به موضوعی انفجار بیروت مصروف خواهد شد.
به نظر میرسد سناریوی ترور رفیق حریری در سال ۲۰۰۵ که آغاز فصل جدیدی از تحولات و دخالتهای خارجی در لبنان شد با انفجار بیروت در ابعاد گسترده و خطرناکتر پیگیری شود. با این حال نباید نقش تجربههای گرانبهای حزب الله در مدیریت رویدادهای سیاسی و میدانی و تغییر معادله را نادیده گرفت.
تهیه و تنظیم: گروه حوادث.
منبع: مجله اینترنتی پارسی گو
درج مطالب مجله اینترنتی پارسی گو با ذکر منبع (www.parsigoo.com) بلامانع است.