مجله اینترنتی پارسی گو: سخنگوی شورای نگهبان در برنامه گفتگوی ویژه خبری سیما درباره رد صلاحیت بعضی از نمایندگان فعلی مجلس توضیحاتی ارائه کرد. بنا به این توضیحات، از جمع ۲۴۷ نماینده فعلی مجلس ۹۰ نفر به علت «مسائل مالی» رد صلاحیت شدند. با ما همراه باشید:
کدخدایی: صلاحیت ۹۰ نماینده مجلس به دلیل مسائل مالی رد شد
سخنگوی شورای نگهبان گفت: از حدود ۲۴۷ نفر نماینده فعلی مجلس، صلاحیت ۹۰ نفر عمدتا به خاطر مسایل مالی تایید نشده است، البته به برخی از آنها مستندات پروندهشان توضیح داده شد و به بقیه نیز اگر درخواست کردند، این مستندات ارائه میشود.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما با اشاره به روند بررسی صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای، گفت:پرونده بیش از ۱۴۵۰۰ نفر را بررسی کردیم، این بررسیها در هیات نظارت شهرستان و استان با کسب نظر از هیأت مرکزی انجام شد.
وی افزود کسانی که در این مرحله شکایت دارند، ۵ روز یعنی از امروز تا پنجشنبه وقت دارند شکایت خود را به دفاتر هیأت نظارت استانی ارایه کنند.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه یک میلیون برگ سند از مراجع چهارگانه برای بررسی صلاحیتها دریافت کردیم، اظهار داشت مهمترین دلایل رد صلاحیتها، مفاسد اقتصادی، مفاسد اخلاقی و ضدیت با حاکمیت بوده است.
مهمترین علل رد صلاحیت ها از زبان سخنگوی شورای نگهبان
کدخدایی با تاکید بر اینکه سو استفاده از اموال عمومی، تحصیل مال نامشروع، اختلاس، استعمال مواد مخدر، مفاسد اخلاقی، محکومیت جنایی، سابقه شرارت، چاقو کشی، سابقه فروش مواد مخدر از جمله مصادیق رد صلاحیتها ست، گفت از حدود ۲۴۷ نفر نماینده فعلی مجلس، ۹۰ نفر صلاحیت شأن عمدتا به خاطر مسایل مالی تایید نشده است، البته به برخی از آنها مستندات پروندهشان توضیح داده شد و به بقیه نیز اگر درخواست کردند، این مستندات ارائه میشود.
وی افزود: تعدادی که برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ثبت نام کردند و ثبتنامشان به صورت رسمی برای ما ارسال شد، ۱۶ هزار و ۳۳ نفر بود که اینها در مرحله مقدماتی – که مرحله هیئتهای اجرایی است- مورد بررسی قرار گرفتند که تعدادی از آنها در همان مرحله انصراف دادند و بیش از ۸۰۰ نفر انصراف دادند.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: تعدادی از افراد هم صلاحیتشان مورد تأیید واقع نشد که بیش از ۱۳۰۰ نفر بودند، اینها همگی در مرحله هیئتهای اجرایی صورت گرفته است، کسانیکه شکایتی نسبت به آراء هیئتهای اجرایی دارند، در مجموع سایر افراد، هزار و سیصد نفر هستند که ما باید بررسی کنیم، بنابراین مجموعاً صلاحیت بیش از ۱۴ هزار و ۵۰۰ نفر را هیئتهای نظارت استانی و هیئتهای مرکزی و شورای نگهبان باید بررسی کنند.
کدخدایی افزود: موازین بررسی صلاحیتها در هیئت اجرایی و هیئتهای نظارت خیلی تفاوتی ندارد و بندهای مربوط به آن در قانون یکی است، ممکن است مدارک تحصیلی و جرمها باشد که موجب سلب اجتماعی برای افراد میشود و تخلفات دیگری که در قانون ذکر شده است، شامل علتهای اصلی محسوب میشود.
وی تأکید کرد: در مرحلهای که ما امروز به پایان رساندیم و مرحله دوم شروع شد، شامل هیئتهای نظارت استانی بود، یعنی هیئتهای نظارت استانی ما، رسیدگیهای خود را انجام دادند و طبق قانون از هیئت مرکزی نظارت باید کسب اطلاع و در نهایت نتایج را از طریق فرمانداریها به افراد اعلام کنند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: از جهت روز و زمانی که هیئتهای اجرایی رسیدگی شان به پایان رسید، رسیدگی ما در هیئتهای نظارت آغاز شد و چیزی حدود دو هفته است که این رسیدگیها را انجام میدهیم و البته زمان کمی است.
کدخدایی با بیان اینکه تلاش داشتیم قانون انتخابات اصلاح شود و یکی از مشکلاتی که داریم همین وضعیت است، اظهار داشت: در مجموع این زمان رسیدگیها، ۷۰ روز است، اما در این مرحله، حدود دوهفته رسیدگیها انجام شد که تعداد زیادی از کارشناسان ما برای تکمیل پروندهها درگیر بودند و تمام نظارتهای استانی ما برای برررسی صلاحیتها درگیر بودند.
بررسی یک میلیون برگ سند توسط کارشناسان شورای نگهبان
وی با بیان اینکه بیش از یک میلیون برگ سند توسط کارشناسان شورای نگهبان مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است، گفت: به هر حال مراجع چهارگانه گزارشهایی در خصوص افراد برای ما ارسال میکنند که این گزارشها همراه اسنادی است، مثلاً قوه قضاییه تصویر رأی صادره خود را نسبت به فرد برای ما ارسال میکند، بنابراین اینها باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: گاهی هم افراد اعتراض دارند که ممکن است تشابه با اسمی بوده و یا اینکه دادگاه منع تعقیب صادر کرده است، همه اینها اسنادی دارند که جای بررسی دارد، البته این اسناد رسمی مانند احکام قضایی خیلی راحتتر بررسی میشود، گاهی بررسی گزارشها سخت است، مانند گزارشهایی در حوزه اقتصادی و مالی که باید بررسی کنیم فرد مرتکب تخلف شده است یا خیر.
وی همچنین ضمن تشکر از مراجع رسمی که با این شورا همکاری بسیار خوبی داشتند، اعلام کرد که این مراجع تقریبا برای همه افراد، سند به شورای نگهبان ارائه کردند که این امر نسبت به دورههای قبل بیسابقه بوده است.
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: در قانون، تحقیقات محلی را داریم، در بسیاری از اوقات همین تحقیقات محلی به نفع افراد میشود، زیرا کمک به دقت کار شورای نگهبان در بررسی پروندهها کمک میکند.
کدخدایی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها به جناح و گروه افراد نگاه توجه نمیکند، گفت: اصلا نگاه نمیکنیم اصلاحطلب یا اصولگراست، مستندات پرونده را میبینیم، امروز در رسانهها هم اعلام شد که از هر دو طیف سیاسی هم تأیید صلاحیت داشتهایم و هم رد صلاحیت، این نشان میدهد که عملکرد شورای نگهبان نگاه سیاسی ندارد.
وی افزود: در مرحله اولیه بررسی صلاحیتها هستیم که ۳۴ درصد افراد صلاحیتشان تأیید نشده که آمار اندک است، تأیید صلاحیتها و فقدان شرایط که مدارک دقیق نفرستادند نیز تعدادی هستند، از این میان بالای ۵ هزار نفر تأیید صلاحیت شدند، تا الآن برای هر کُرسی مجلس بیش از ۱۷ نفر را داریم که رقابت میکنند.
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: گروههای مختلف شاید ابهامی به روند بررسی صلاحیت شورای نگهبان داشتند، از یک سال پیش خیلی از افراد و گروهها به شورا آمدند و به سؤالات و ابهامات آنها پاسخ داده شد.
اگر اصلاحیه قانون انتخابات تصویب می شد ۱۶ هزار نفر ثبت نام نمی کردند
کدخدایی ادامه داد: اگر اصلاحیه قانون انتخابات تصویب میشد، ۱۶ هزار نفر ثبتنام نمیکردند، از معایب فعلی مثل نقش پول در انتخابات جلوگیری میشد؛ باید منتظر مجلس بعدی برای بررسی مجدد اصلاحیه قانون انتخابات باشیم.
وی تصریح کرد: شاید برای برخی پروندهها چند بار با مراجع قانونی مکاتبه کردهایم تا مستندات و توضیحات بیشتر و کاملتری دریافت کنیم، این به دقت ما و رعایت حقوق داوطلبان کمک قابل توجهی کرد؛ فرمانداریها دلایل رد صلاحیت را مستند به ماده قانونی به افراد اعلام میکنند، کسانی که شکایت دارند، برای تقدیم شکایت به دفاتر نظارت استانی شورا مراجعه کنند، در تهران نیز ورزشگاه تختی در شرق پایتخت برای دریافت شکایات آماده شده است.
نقدی که به ماده ۲۸ قانون انتخابات از زبان کدخدایی
سخنگوی شورای نگهبان اضافه کرد: از کلاهبرداری تا عدم رعایت احکام و عبادات اسلامی، همگی این موارد ذیل بند یک ماده ۲۸ قانون انتخابات تحت عنوان عدم التزام به اسلام قرار گرفته است، مثلا ممکن است یک امام جماعت مسجد عدم التزام به اسلام برایش لحاظ شود و این به معنای رعایت نکردن عبادات نباشد بلکه مثلا مشکل اقتصادی داشته باشد.
کدخدایی اضافه کرد: آنچه که نیاز فعلی قانون انتخابات بود، در پیشنویس اصلاحیه قانون انتخابات نوشته شد، اما مجلس یک باره سراغ استانیشدن رفت و ما از آن ایراد گرفتیم، در نهایت نیز ایرادات اصلاح نشد و طرح بایگانی شد.
سخنگوی شورای نگهبان در پایان خاطرنشان کرد: ما همیشه نسبت به تمام افرادی که صلاحیتشان در آخرین مرحله تأیید نمیشود، اعلام کردهایم که میتوانیم مدارک و مستندات را به آنها ارائه کنیم، ما هیچ چیزی پنهان از داوطلبان نداریم.
منبع: مجله اینترنتی پارسی گو
درج مطالب مجله اینترنتی پارسی گو با ذکر منبع (www.parsigoo.com) بلامانع است.