مجله اینترنتی پارسی گو: با توجه به شیوع آنفلوانزا و آغار فصل سرما که با موج بارشهای برف و باران در کشور اتفاق افتاده است، در این مطلب در مورد سرماخوردگی و آنفلوانزا نکاتی بیان می شود. مهمترین نکته اینکه خود درمانی آنفلوانزا را تشدید می کند و سرماخوردگی هم دوره درمان سه روزه دارد. با ما همراه باشید:
سرماخوردگی و آنفلوانزا چه تفاوتی با هم دارند؟
رئیس انجمن متخصصان داخلی با اشاره به تفاوت بین سرماخوردگی و آنفلوانزا، مهمترین راه علاج آن را بیان کرد. به نوشته فارس، این روزها با سرد شدن هوا و تغییرات کاهشی دما، ابتلای افراد در سنین مختلف به سرماخوردگی و آنفلوانزا زیادتر شده و شیوع آن افراد زیادی را روانه مراکز درمانی می کند.
ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس درباره «تفاوت بین سرماخوردگی و آنفلوانزا»، اظهار داشت: هر دوی این بیماریها منشأ ویروسی دارند که از طریق رعایت نکردن مسائل بهداشتی و هوای آلوده منتقل میشوند.
وی افزود: علائم این دو بیماری در ۲-۳ روز اول شبیه هم هستند؛ مانند بدن و استخواندرد، سرفه و آبریزش بینی؛ البته سرماخوردگی بعد از ۲-۳ روز اول خودش خوب شده و حتی بدون درمان نیز بهتر میشود اما آنفلوانزا ممکن است چند روز بیشتر طول کشیده و از روز دوم و سوم به بعد علائم آن شدیدتر شود.
این متخصص داخلی اضافه کرد: در آنفلوانزا استخوان درد و بدن درد ایجاد شده و گاهی با تب شدید همراه است؛ ضمن اینکه آنفلوانزا گاهی فرد را مجبور به بستری در بیمارستان کرده و حتی ممکن است به وسیله درگیر کردن مغز، قلب و عروق منجر به فوت فرد شود.
آنفلوانزا با سرفههای پیدرپی و تب شدید همراه است
خسرونیا گفت: بنابراین علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا در یکی دو روز اول شبیه هم هستند اما از روز دوم و سوم متفاوت شده و آنفلوانزا با سرفههای پیدرپی و تب شدید همراه است و باید فرد به پزشک مراجعه کند.
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا هنگام بروز سرماخوردگی و آنفلوانزا میتوانیم به خود درمانی پرداخته و آنتیبیوتیک مصرف کنیم؟»، گفت: نه، اصلاً سرماخوردگی و آنفلوانزا هیچکدام نیاز به آنتیبیوتیک ندارند؛ البته ممکن است با خوردن چای و نوشیدنی گرم، سوپ و استراحت هر دو بیماری بهتر شود اما ممکن است آنفلوانزا با رعایت کردن چنین نکاتی نیز جواب مثبت ندهد.
این متخصص داخلی خاطرنشان کرد: عارضهای که بعد از آنفلوانزا ایجاد میشود این است که میکروبهایی که در بدن انسان هستند از ضعف عمومی بیمار در اثر عفونت آنفلوانزا استفاده کرده و ممکن است در جاهای دیگر بدن رشد کنند و منجر به فوت فرد شود.
سرماخوردگی معمولاً نیاز به مراجعه به پزشک ندارد
خسرونیا در پاسخ به این پرسش که «آیا در صورت دچار شدن به سرماخوردگی حتماً باید به پزشک مراجعه کنیم؟»، بیان داشت: سرماخوردگی معمولاً نیاز به مراجعه به پزشک ندارد؛ مگر اینکه چند روز بیشتر از زمان خود طول کشیده و عارضهدار شود. مانند سرفههای پیدرپی، درد شکم و سردرد، اما در یکی دو روز اول احتیاجی به آنتیبیوتیک ندارد، بلکه رعایت رژیم غذایی و استراحت در بهبود آن بسیار مؤثر است.
وی با اشاره به ضرورت استفاده از آنتیبیوتیک در مواقع بروز آنژین چرکی، یادآور شد: اگر به مرحله آنژین چرکی برسیم، باید حتماً به پزشک مراجعه کنیم؛ برای نمونه اگر فرد در آینه لکههای سفیدی را در لوزه خود مشاهده کرد باید به پزشک مراجعه کرده و برای فرد دارو تجویز شود.
طول دوره سرماخوردگی سه روز است
این متخصص داخلی در پاسخ به این پرسش که «طول دوره سرماخوردگی چند روز است؟»،گفت: طول دوره سرماخوردگی سه روز است اما اگر بعد از این مدت فرد دچار سرفه شدید، بدبو و طولانی بود، باید به پزشک مراجعه کند.
خسرونیا درباره «اثرات نامطلوب آنفلوانزا در بدن»، تصریح کرد: آنفلوانزا باعث میشود ضعف عمومی در بدن ایجاد شده و میکروبها در بدن قدرتمند شوند و در نتیجه حالت دفاعی بدن کم شده و گاهی نیز منجر به مرگ فرد میشود؛ چرا که وقتی بدن ضعیف میشود، امکان حضور هر میکروبی در بدن وجود دارد.
وی افزود: افرادی که دارای بیماریهای مزمن مانند سرطان هستند،کودکان و سالمندان نیز حتماً باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند.
خوددرمانی باعث تشدید آنفلوانزا میشود
کارشناس سلامت عمومی گفت: خود درمانی، مصرف کورتونها و درمانهای غیرعلمی میتواند وضعیت بیماران مبتلا به آنفلوانزا را وخیم کند. احمد مهری کارشناس سلامت عمومی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس گفت: یکی از مشکلاتی که هرساله خود را در پاییز و زمستان بیشتر خود را نمایان میکند بحث آنفلوآنزا است.
این بیماری باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. سه تیپ از ویروس آنفلوآنزا به نامهای آ (a)، ب (b)، ث (c) وجود دارد. تیپ «آ» در انسان و حیوانات، تیپ «بی» در انسان و پستاندارن و تیپ «سی» فقط در انسان دیده میشود.
وی گفت: فعالیت ویروس آنفلوآنزای فصلی ظرف دو سه هفته آینده به شدت در کشور، منطقه، اروپا و بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد و موارد ابتلا به ویروس آنفلوآنزای فصلی در اکثر استانهای کشور، گزارش شده است. در طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ برآورد شده در کشوری مانند آمریکا ۶۱۰۰۰ مرگ منتسب به آنفولآنزا رخ داده که قابل توجه است.
مهری افزود: امسال دو نوع ویروس آنفلوآنزا شامل H1N1 و H3N2 در مناطق مختلف جهان و ایران مشاهده شده و موارد ابتلا به ویروس H1N1 خیلی بیشتر از نوع دیگر ویروس بوده و این ویروس، بیماری شدیدتری را ایجاد میکند.
کارشناس سلامت عمومی تصریح کرد: شاید برای خیلیها ساده باشد اما مطالعات اپیدمیولوژی و پیشگیری نشان داده چند اقدام ساده بهداشتی میتواند در کنترل بیماری کمک کند. مهمترین نکته بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزای فصلی، شستشوی دستها به ویژه در کودکان است. این اقدام باید به مدت سی ثانیه طول بکشد و در طول روز چندین بار تکرار شود.
وی گفت: انتشار ترشحات آلوده فرد مبتلا یا مشکوک به ابتلا یکی از عوامل انتقال این بیماری است. بیماران مبتلا و افراد دارای علائم حتما هنگام عطسه و سرفه به روش بهداشتی از انتشار ترشحات به محیط و اطراف خودداری کنند. به هیچ عنوان با دیگران روبوسی نکنند و دست ندهند.
مهری ادامه داد: یکی از مشکلات جدی این بیماری بحث درمان است که متاسفانه خود درمانی، مصرف کورتونها و درمانهای غیرعلمی میتواند وضعیت بیماران را وخیم کند. اگر علائم این بیماری را داشتند باید حتما با پزشک خود مشورت کنند تا درمان های لازم طبق دستور آنها باشد. مصرف کورتونها میتواند وضعیت این بیماری را بدتر کند.
کارشناس سلامت عمومی گفت: از خانواده ها درخواست داریم فرزندانشان اگر علائم داشتند تحت مراقبتشان قراردهند و حدالامکان از حضور در مدرسه خودداری شوند. استراحت در منزل همراه با مصرف مایعات گرم، کاهش مصرف غذاهای دیرهضم و چرب مورد توصیه همکاران طب مکمل و پزشکی ماست که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: از آنجایی که افراد دارای بیماری زمینه ای و قلبی عروقی، کودکان و سالمندان در معرض خطر بیشترند، این گروهها باید کانون توجهات باشند تا بیماری نشوند.
وی تصریح کرد: مراقبین سلامت در مدارس، بهورزان در خانه های بهداشت، کارشناسان بهداشت و مامایی مراکز و پایگاههای سلامت و همچنین پزشکان گرامی در تمامی واحدها، تنها مرجع رسمی کسب اطلاعات بهداشتی در زمینه کنترل و پیشگیری از آنفلوآنزا باشد.
منبع: مجله اینترنتی پارسی گو
درج مطالب مجله اینترنتی پارسی گو با ذکر منبع (www.parsigoo.com) بلامانع است.